gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Джинджифилът златен ли е?

Джинджифилът златен ли е?

Джинджифилът златен ли е?
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
147.00 лв.
Виж ››

В последните седмици джинджифилът стана номер едно по скъпотия на пазара и в големите магазини. Коренчетата на безценното източно растение станаха толкова скъпи, че хората купуват едва по 1-2 парчета, за да варят чай или пък да си настържат и подправят с мед.

Джинджифилът продължава да държи ценови рекорди и най-евтино може да го намерите за 19 лева. На някои места обаче растението удря 30 лева за килограм, което значи, че за две малки коренчета трябва да платите 4-5 лева.

Само преди месец кило джинджифил вървеше на редовна цена от 10 лева за килограм. Цените на лютата подправка скочиха, след като тръгна информацията, че джинджифилът помага и в прифилактиката срещу коронавирус, след като през годините е рекламирано като панацея срещу какви ли не страховити болести.

Това развързва ръцете на търговците, които му наслагаха безобразни цени и въпреки това лютото растение продължава масово да се търси и купува.

Как няма да скочи цената на това чуждоземно растение, при положение, че народът вместо чудесните ни лековити ябълки налита на джинджифила, ядосват се привържениците на схващането, че полезно за българите е това, което расте на родна земя.

Сушен Джинджифил

Въпреки твърденията на експерти по пазара, че цените на джинджифила ще се нормализират, полезният природен дар продължава да шокира с цената си и вече не е за всеки джоб.

Все пак подправката се продава и захаросана в магазините за ядки, където 100 грама могат да се намерят и за 2-2.50 лв. Познавачите обаче твърдят, че най-ценен е извлекът от корена джинджифил, затова и в този си вид източното растение е на най-висока цена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest