Джинджифилът погрешно се смята за подправка, която може да се употребява само в ястия. Той е много полезен и във вид на чай и отвари, защото подобрява кръвоснабдяването на мозъка и белите дробове.
Полезен е при бронхит, пневмония и дори при бронхиална астма. Джинджифиловият чай е идеално средство срещу настинка с хрема. Тази подправка стабилизира имунната система.
Най-лесният начин да си направим джинджифилов чай е да сипем 1 ч.л. настърган джинджифил в 200 мл вряла вода за 30 минути. Прецеждаме и пием с мед по 3 пъти дневно.
Ако настържем пресен джинджифил и го добавим към врял зелен чай, след като престои 20 минути, става идеално средство срещу настинка.
Срещу кашлица ще ни трябват 500 мл вода, пресен джинджифил, щипка кардамон, щипка канела, 1 чаена лъжичка зелен чай на прах, мед и лимон на вкус. Кипваме вода, слагаме в нея зелен чай за 5 минути, прецеждаме, изливаме в неръждаема тенджера, добавяме кардамон, настърган джинджифил, канела и карамфил.
Кипваме и варим на слаб огън 20 минути. Добавяме резени лимон и мед. Варим на слаб огън още 5 минути. Оставяме да престои 15 минути, прецеждаме и добавяме прясна мента.
Джинджифилът е полезен и при депресия. В 1.2 л вряла вода добавяме 5 супени лъжици настърган джинджифил, мед на вкус и разбъркваме. Прецеждаме през сито, добавяме щипка лют червен пипер и 4 супени лъжици цитрусов сок. Пие се горещо.
Коментари