Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Джинджифилът в японската кухня

Джинджифилът в японската кухня

Джинджифил

Азиатската кухня се слави с масовото използване на продукти като ориз, различни видове фиде, соя, соев сос и др. Ако заговорим за Страната на изгряващото слънце обаче, ще стигнем до извода, че има някои съставки като уасабито например, без които японската кухня не би била това, което е.

Типичен пример за това е коренът от джинджифил, който японците консумират както в прясно състояние, така и изсушен или маринован.

Пресният корен от джинджифил в Япония се нарича шога, а маринованият - гари. Първият вид се използва най-вече настърган като подправка или изстискан като сок като добавка към всякакви рибни ястия.

Няма суши, което да се поднася без гари. Маринованият джинджифил в този случай играе ролята на диджестив.

В прясно състояние джинджифилът придава свежест на ястията и особено на тези, които се приготвят с месо. Ето една рецепта, която освен че притежава всички черти на типичните японски вкусове, е и много лесна за изпълнение:

Японска кухня

Мариновано свинско месо с джинджифил

Необходими продукти: 500 г свинско месо, 1 парче пресен джинджифил, 1 глава кромид лук, 2 с. л. олио, 3 с. л. саке, 5 с. л. соев сос, сол и черен пипер на вкус.

Начин наприготвяне: В тази рецепта ще трябва да нарежете свинското месо на много тънки филийки. За тази цел е добре, след като го измиете, да го сложите за няколко часа във фризера, за да може след това по-лесно да го филетирате. Парчетата трябва да са с приблизителната дебелина на нарязана шунка.

Джинджифилът се настъргва и с помощта на преса за чесън се изстисква сокът му. Ще са Ви необходими около 3 с. л. от него. Към него се добавят соевият сос и сакето, сол и черен пипер на вкус, от които се получава специалната марината. В нея се оставя месото, което трябва да престои 3 часа.

Отделно лукът се нарязва на ивички и се запържа в олиото, след което към него се прибавя и отцеденото от маринатата месо. Не изхвърляйте самата марината, защото след като лукът и месото са готови, ще ги полеете с нея. Изчаквате всичко да покъкри за няколко минути, за да се сгъсти сосът. Така приготвеното ястие се сервира в отделни купи заедно с предварително сварен ориз или фиде соба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest