Когато говорим за японска кухня няма как да не си представим различните видове суши, които се предлагат по суши-баровете, заедно със също толкова популярните сашими или темпура.
Това обаче съвсем не е единствената храна, която се приготвя в Япония.
Макар за истинска японска кухня да може да се говори едва след 18 в., много ястия, които са чисто азиатски, са се превърнали в истинско вдъхновение за японските кулинари, които са измисли много добавки към тях и поради тази причина се наричат национални.
Преди това Япония е била подвластна изцяло на чужди влияния по отношение на кулинарните си особености, което е породено най-вече от нейната история, от религията която се изповядва в държавата и от природните ѝ дадености.
![Ориз](/files/lib/300x225/rice-pineapple-cashew.webp)
Ето от кои държави търпи най-силно влияние кухнята на Страната на изгряващото слънце:
1. Китай
Влиянието на китайската култура продължава и днес да се усеща, макар и не толкова силно. Именно на Великата Китайска империя Япония дължи своята писменост и голяма част от обичаите и традициите си. И не само.
Така известното фиде със зеленчуци, познато като якисоба и фидето с бульон, което на японски е рамен, всъщност са китайски национални ястия, а не японски.
Това объркване се дължи на близостта в културното и кулинарното отношение на двете държави, като пример за това е, че и наричаното от нас китайско зеле, всъщност е японски продукт.
![Темпура](/files/lib/300x225/tempura-vegetables.webp)
2. Индия
През 20 в популярният индийски борец за независимост Раш Бихари бяга в Япония, търсейки спасение от преследващите го власти.
Там става много известен и научава местното население как да си приготвя ориз с къри, който днес е познат като каре райсу и се счита за традиоционно японско ястие.
3. Португалия
С идването на португалските мисионери в Япония те се опитват да наложат християнството като религия. Естествено не успяват с това си начинание, но донасят със себе си и много интересни рибни рецепти, сред които и прословутата темпура- кулинарната гордост на Япония.
4. Обединено кралство Великобритания
Именно от англичаните произхожда и ястието никуяга, приготвяно от задушено месо с картофи.
Коментари