Трудно е да отговорим кой е най-ароматният горски плод, но със сигурност малината ще бъде сред основните претенденти. Изкусителна на вкус и с неустоим аромат, този малък плод е еднакво предпочитан както в натурално, така и в преработено състояние.
Сладкото от малини няма да остави равнодушен никого. Апетитното лакомство навява веднага спомени за детството, с вкус и дъх на малиново сладко с палачинките на закуска или просто открадната лъжичка от бурканчето, защото сладкото от дъхавия горски плод е празник за всички сетива.
Покрай неповторимия вкус е трудно да се запитаме има ли ползи от този деликатес и какви са те? Отдавна е проучено какво дава на организма ни малиновото изкушение, но тъй като разглеждането на този хранителен продукт продължава, излизат и нови факти около него. Оказва, че малиновият конфитюр е сладък лечител на много състояния.
Най-известен е антипиретичният ефект на преработените малини, предизвикващи обилно отделяне на пот. Той се дължи на веществата в плода, които имат сходни качества като на аспирина, но без страничните му ефекти.
Съществува понятие сурово сладко от малини. Става въпрос за прясно настърганите плодове, смесени със захар. Трябва обаче да се приготви у дома, за да е сигурно, че е истинско. В него всички полезни витамини и минерали, които иначе се губят в термичната обработка, са запазени.
Малиновото сладко действа на храносмилателните процеси, защото съдържа фибри. Има и деликатно слабително действие и затова е добра препоръка при проблеми с изхождането.
В това сладко се съдържа пектин, а това означава, че то прочиства тялото, защото отделя солите на тежките метали.
Главоболието е твърде често срещано оплакване. Може да се отстрани с помощта на сладкото от малини, за което свидетелстват последни изследвания върху продукта.
В малиновото сладко се срещат витамини от група В, витамин С и Р. При редовна консумация на продукта от преработени малини бръчките ще се появят доста по-късно, а кожата дълго ще изглежда сияйна и свежа.
Има сведения, че малиновият конфитюр е препоръчителен при подагра, артрит, артроза и уролитиаза. Ефектът обаче не е силен и може да се използва като поддържащо средство.
Последните изследвания върху малините са довели до откриване на специална киселина в тях. Тя доказано спира растежа на туморните клетки и пречи на появата им. Тя се запазва при термична обработка и има своето действие и при сладкото от малини.
С вкусното сладко трябва да внимават само бременните в последните месеци на бременността заради завишените нива на фолиева киселина, кърмещите майки и децата до 3-годишна възраст.
За да се възползвате максимално от ползите на вкусното сладко, вижте нашите две предложения за рубинено сладко от малини и силт - шведско сладко с малини.
Коментари