Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Медоносни растения

Медоносни растения

Мария СимоваМария Симова
Автор
50622k
Медоносни растения

Лесно е да привлечете опрашващите насекоми в градината, като засадите медоносни растения. Цъфтящи растения, ароматни растения, храсти, да не говорим за диви цветя и билки: медоносните видове са в изобилие и са жест на биологичното разнообразие, добър приятел на градината!

Градинарят се интересува от привличане на опрашващи насекоми. Пчелите и пеперудите, опрашват зеленчуците и овощните дървета. Градина, бръмчеща от пчели, е обещанието за страхотни реколта. И да приветстваме голямото разнообразие от насекоми, е първата стъпка към биологичния контрол.

Културни и декоративни растения

В случая, когато става въпрос за медоносни растения, най-вече говорим за цъфтящи растения, посеви или луковици. Като правило е за предпочитане да се избират местните видове, които са адаптирани към климата и изискват малко или никакви специални грижи. Някои от тях са многогодишни, други са едногодишни.

Фацелия, Кученце, Резеда известна още, като миньонката, Градинска ружа, Слънчоглед, Камбанка, Калуна, Астрата, известна още като богородичка, Анемона известна още като съсинка, Пълзяща детелина, Кукуряк, Зюмбюл, Мускари, Незабравка, Върбена от Буенос Айрес.

Катерещи се растения

Глицения, Бръшлян, Орлови нокти или лоницера, Клематис.

Ароматни растения

Видове Медоносни растения
Снимка: KRiemer/pixabay.com

Градински чай, Чубрица, Мента, Пореч, Лавандула, Риган, Кориандър, Мащерка, Лечебен исоп, Маточина, Върбинка, Майоран, Див Кервиз.

Диви цветя

Глухарче, Горчица, Ливадна детелина, Мак, Бял равнец, Маргаритка, Иглика, Окопник, Синя Метличина, Орехче, Маргаритки.

Дървета

Медоносни растения

Бреза, Конски кестен, Еврейско дърво, Сибирска акация, Плачеща върба, Плодни дръвчета (ябълка, круша, слива, череша…)

Храсти

Лешник, Черен бъз, Малини, Глог, Калина, Люляк, Рододендрон, Джел или още Самодивски чемшир, Цеанотус, Будлея.

Независимо кои ароматни медоносни растения сте избрали да засеете или засадите в градината си, идеалният вариант е да развъждате видовете, така че да има голямо разнообразие от цветя и цъфтящи растения през цялата година.

Избягвайте цветя двойници, защото те са много по-бедни на цветен прашец и нектар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest