Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Нови изисквания към съставките в шоколада

Нови изисквания към съставките в шоколада

изисквания съставки в шоколада

Шоколадът е неустоимо изкушение не само за децата, за дамите, но и за мъжете. Изобщо това лакомство е любимо на хората от всяка възраст и пол. Повечето от любителите на шоколад обаче признават, че тази им страст никак не е здравословна.

Наред с нездравословната сладост на захарта, от него дебнат и други опасности, свързани с растителните мазнини и всевъзможните добавки, които да му придадат изкусителния вкус, заради който се консумира толкова интензивно.

Нова наредба, свързана със съдържанието на шоколада, е качена за обществено обсъждане. Проектът за наредба фиксира някои съставки, които трябва да отговарят на точно определени критерии. Те засягат най-вече какаото и палмовото масло.

Задължително какаото трябва да представлява поне 35 процента от цялото съдържание на сладкото изкушение, докато палмовото масло не бива да надхвърля 5 процента.

Ако в шоколада присъстват растителните мазнини, те трябва да са записани надлежно в етикета. Ограничението на растителни мазнини предвижда те да не надхвърлят 5 процента от цялата маса на продукта.

Поради тези ограничения се налагат и ясни критерии за именуването на всеки сладък продукт с какао, като по тази начин се очаква стремежът за защита на здравето и правата на всеки потребител на тези стоки, да даде по-добри резултати.

шоколад и съставките му

Ако промените бъдат наложени, при наличие на наименование шоколад, трябва да получим продукт, съставен от какао и захари, в който общата какаова маса трябва да бъде минимум 35 процента. От нея най-малко 18 процента трябва да бъде делът на какаовото масло и най-малко 14 процента сухата обезмаслена какаова маса.

Потребителите на какао на прах трябва да получат продукт с най-малко 20 процента какаова масло в сухото вещество и минимум 9 процента вода.

Шоколадите на прах трябва да съдържат най-малко 32 процента какао, а в шоколада за напитка трябва да има поне ¼ какао.

Десертите, на етикета на които е отбелязано название млечен шоколад, би трябвало да има 25 процента обща суха какаова маса и 14 процента сухо мляко. Когато шоколадът не е чист, а има лешникова маса, съдържанието на лешник трябва да бъде между 14 и 40 грама фино смлени ядки на 100 грама от продукта.

Що се отнася до белия шоколад, в него какаовото масло трябва да бъде поне 20 процента, а сухото мляко - 14 процента.

Шоколадовите бонбони с пълнеж може да се означават с название пралини. Ако се добавят други съставки към шоколадови изделия, те не бива да надхвърлят 40 процента от общата маса на изделието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest