gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кафе Арабика - какво трябва да знаем

Кафе Арабика - какво трябва да знаем

Кафе арабика - какво трябва да знаем

Почти всеки от нас се нуждае сутрин от бързо разсънване и прилив на енергия, отдавайки се с наслада на чаша ароматно кафе. Било то под формата на еспресо, капучино, лате или айс кафе. Независимо дали сте го подслаждали или сте му добавили мляко или сметана, то е онова, което ни дава живителни сили и бодрост да започнем деня си с усмивка и готови за работа.

Знаете ли обаче кой сорт кафе заема най-висок процент като производство в целия свят? Това е кафето Арабика, познато и като арабско кафе, за което ще ви разкажем малко по-подробно.

За родина на сорта Арабика е призната Етиопия, в която и днес могат да се срещнат диворастящи растения, от които се приготвя арабското кафе. Не е ясно кога точно то е било култивирано, но се предполага, че това се случва за първи път в Йемен около 7 в. Така или иначе първите писмени документи, сочещи към този факт, датират от около 12 в. В Европа то навлиза много по-късно.

Сигурно е, че за първи път зърната се изпичат и от тях се прави това, което ние познаваме като кафе в страните от Арабския полуостров. Оттам кафето получава името си Арабика или арабско кафе.

Арабика се отличава с доста мек вкус в сравнение с останалите сортове кафе и вероятно това го е направило толкова популярно по целия свят. Дори и доста по-скъпата му цена в сравнение със своите „събратя“ не е успяла да попречи на славата му. Прибавяме и факта, че най-качественото масло от зелено кафе е именно от сорта Арабика.

В наши дни има над 300 вида сортове Арабика, които се отглеждат в над 40 държави. Това растение е доста капризно и в грижите по него, както и в последвалата обработка на зърната, хората полагат невероятни усилия. В отглеждането му са заети толкова много работници, че то е основно препитание за тях, както и двигател на икономиката на редица държави.

За най-голям производител на Арабка се сочи Бразилия, но най-качественото безспорно е колумбийкото. Ако сте посещавали тази екзотична държава, сигурно сте се чудели защо всички преминаващи границата ѝ коли се пръскат с препарати. Това се прави именно с целта да могат да се запазят уникалните сортове Арабика здрави, без да има риск от увреждането им вследствие на непознати болести.

Кафе арабика

Големи производители на арабско кафе са също така Коста Рика, Кения, Етиопия, Ел Салвадор, Индия и др. Климатичните условия в Европа правят невъзможно отглеждането му в европейските държави, но за щастие импортът и експортът в наши дни са толкова добре развити, че няма опасност в скоро време да се наложи да се лишим от любимата си сутрешна напитка, която така обичаме да комбинираме със сладки за кафе, масленки и ореховки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest