Хидроксипролинът е широко разпространена протеиногенна аминокиселина. Той е основният компонент на протеина, наречен колаген. В допълнение, хидроксипролинът се намира и в еластина, който е отговорен за нормалния тургор на кожата. Поради наличието на тази аминокиселина в нашето тяло, колагенът е в състояние да поддържа стабилност и може успешно да изпълнява функциите си.
Обща характеристика на хидроксипролин
Въпреки факта, че хидроксипролинът е неесенциална аминокиселина, присъствието му в нашето тяло е тясно свързано с наличието на две вещества, които са от съществено значение за образуването на това съединение. Основните съставки са аминокиселината пролин и аскорбиновата киселина. Само ако те са налице, може да настъпи генериране на хидроксипролин.
Дневна нужда от хидроксипролин
Дневната нужда от хидроксипролин (според проучвания на датски учени) не може да бъде по-малко от 5 грама. Трябва да се подчертае, че тази аминокиселина се усвоява успешно от организма само в присъствието на аскорбинова киселина. Въз основа на това може да се каже, че яденето на храни, богати на аминокиселини протеиногенни - хидроксипролин, също трябва да се яде витамин С. И тъй като витамин С, отглеждан в лехите и клоните на дърветата, е най-полезен за нашето тяло, то е желателно да се използва от зеленчуци, плодове, билки.
Нуждата от хидроксипролин се увеличава при:
- токсикоза при бременни жени;
- намален имунитет; депресия и подобни състояния;
- обща интоксикация на тялото;
- повишено натоварване на мозъка;
- стресови ситуации;
- повишена физическа умора;
- мускулна дистрофия;
- обилна загуба на кръв (включително по време на менструация);
- рани, наранявания и други състояния, при които е нарушена целостта на връзките и кожата.
Нуждата от хидроксипролин намалява при:
- непоносимост към хидроксипролин;
- заболявания, свързани с нарушено усвояване;
- болест на Пейджет.
Смилаемост на хидроксипролин
Поради факта, че хидроксипролинът се образува от аминокиселината пролин само в присъствието на аскорбинова киселина, неговото усвояване се свързва и с витамин С. Благодарение на витамин С тази аминокиселина се абсорбира най-добре не само в стомашно-чревния тракт, но и на нивото на клетъчните мембрани.
Полезни свойства на хидроксипролина и ефекта му върху тялото
Хидроксипролинът отговаря за задоволяването на следните нужди на нашето тяло:
- подобрява състоянието на кожата;
- осигурява синтеза и запазването на гликоген в мускулите и черния дроб;
- участва в премахването на последствията от отравяне на тялото ни;
- ускорява и оптимизира метаболизма;
- активира дейността на хипофизната жлеза;
- стимулира синтеза на надбъбречни и тироидни хормони;
- участва в образуването на протеинови съединения като еластин и колаген;
- ускорява регенерацията на костната тъкан;
- ускорява заздравяването на рани;
- участва активно в процеса на кръвообразуване;
- нормализира артериалното и венозното налягане;
- подобрява имунитета на организма;
- има аналгетичен ефект;
- подобрява дейността на стомашно-чревния тракт;
- облекчава синдрома на предменструалното напрежение;
- намалява главоболието, както и болките, свързани със заболявания на ставите и гръбначния стълб;
- кожата не само подобрява тургора си, но и се насища с влага, а също така получава допълнителна енергия поради наличието на аскорбинова киселина.
Признаци на липса на хидроксипролин в организма
- мускулна слабост и дистрофия;
- анемия (ниски нива на хемоглобин в кръвта);
- слаба мозъчна активност, често преминаваща в ступор;
- кожни проблеми;
- чести главоболия и менструални болки;
- проблеми с отделителната функция (нарушена е евакуацията на вредни съединения).
Признаци на излишък на хидроксипролин в тялото
В медицинските изследвания практически няма признаци на прекомерно количество хидроксипролин. Теоретично се смята, че можем да говорим за излишък на хидроксипролин само когато има излишък на витамин С в организма в комбинация с излишък на пролин. В много редки случаи може да има индивидуална непоносимост към това вещество, изразяваща се в алергични реакции.
Фактори, влияещи върху съдържанието на хидроксипролин в организма
Основните критерии за наличието на хидроксипролин в организма са:
- наличието на основните компоненти на синтеза на хидроксипролин (пролин и витамин С);
- пълен синтез на тази аминокиселина от нашето тяло;
- липса на заболявания, при които хидроксипролинът престава да се абсорбира.
Храни, богати на хидроксипролин
- говеждо месо;
- овнешко месо;
- желиран бульон от свински крачета (пача);
- твърди сирена;
- желатин;
- просо;
- пшеница;
- овесени ядки;
- див ориз;
- ленено семе;
- морска риба (херинга, риба тон, пеленгас);
- калмари, октопод и сепия;
- стриди, ракообразни.
Коментари