Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Хидроксипролин

Хидроксипролин

Хидроксипролин
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
35.00 лв.

Хидроксипролинът е широко разпространена протеиногенна аминокиселина. Той е основният компонент на протеина, наречен колаген. В допълнение, хидроксипролинът се намира и в еластина, който е отговорен за нормалния тургор на кожата. Поради наличието на тази аминокиселина в нашето тяло, колагенът е в състояние да поддържа стабилност и може успешно да изпълнява функциите си.

Обща характеристика на хидроксипролин

Въпреки факта, че хидроксипролинът е неесенциална аминокиселина, присъствието му в нашето тяло е тясно свързано с наличието на две вещества, които са от съществено значение за образуването на това съединение. Основните съставки са аминокиселината пролин и аскорбиновата киселина. Само ако те са налице, може да настъпи генериране на хидроксипролин.

Дневна нужда от хидроксипролин

Колаген и Хидроксипролин

Дневната нужда от хидроксипролин (според проучвания на датски учени) не може да бъде по-малко от 5 грама. Трябва да се подчертае, че тази аминокиселина се усвоява успешно от организма само в присъствието на аскорбинова киселина. Въз основа на това може да се каже, че яденето на храни, богати на аминокиселини протеиногенни - хидроксипролин, също трябва да се яде витамин С. И тъй като витамин С, отглеждан в лехите и клоните на дърветата, е най-полезен за нашето тяло, то е желателно да се използва от зеленчуци, плодове, билки.

Нуждата от хидроксипролин се увеличава при:

- токсикоза при бременни жени;

- намален имунитет; депресия и подобни състояния;

- обща интоксикация на тялото;

- повишено натоварване на мозъка;

- стресови ситуации;

- повишена физическа умора;

- мускулна дистрофия;

- обилна загуба на кръв (включително по време на менструация);

- рани, наранявания и други състояния, при които е нарушена целостта на връзките и кожата.

Нуждата от хидроксипролин намалява при:

- непоносимост към хидроксипролин;

- заболявания, свързани с нарушено усвояване;

- болест на Пейджет.

Смилаемост на хидроксипролин

Поради факта, че хидроксипролинът се образува от аминокиселината пролин само в присъствието на аскорбинова киселина, неговото усвояване се свързва и с витамин С. Благодарение на витамин С тази аминокиселина се абсорбира най-добре не само в стомашно-чревния тракт, но и на нивото на клетъчните мембрани.

Полезни свойства на хидроксипролина и ефекта му върху тялото

Хидроксипролин ползи

Хидроксипролинът отговаря за задоволяването на следните нужди на нашето тяло:

- подобрява състоянието на кожата;

- осигурява синтеза и запазването на гликоген в мускулите и черния дроб;

- участва в премахването на последствията от отравяне на тялото ни;

- ускорява и оптимизира метаболизма;

- активира дейността на хипофизната жлеза;

- стимулира синтеза на надбъбречни и тироидни хормони;

- участва в образуването на протеинови съединения като еластин и колаген;

- ускорява регенерацията на костната тъкан;

- ускорява заздравяването на рани;

- участва активно в процеса на кръвообразуване;

- нормализира артериалното и венозното налягане;

- подобрява имунитета на организма;

- има аналгетичен ефект;

- подобрява дейността на стомашно-чревния тракт;

- облекчава синдрома на предменструалното напрежение;

- намалява главоболието, както и болките, свързани със заболявания на ставите и гръбначния стълб;

- кожата не само подобрява тургора си, но и се насища с влага, а също така получава допълнителна енергия поради наличието на аскорбинова киселина.

Признаци на липса на хидроксипролин в организма

- мускулна слабост и дистрофия;

- анемия (ниски нива на хемоглобин в кръвта);

- слаба мозъчна активност, често преминаваща в ступор;

- кожни проблеми;

- чести главоболия и менструални болки;

- метаболитно нарушение;

- проблеми с отделителната функция (нарушена е евакуацията на вредни съединения).

Признаци на излишък на хидроксипролин в тялото

В медицинските изследвания практически няма признаци на прекомерно количество хидроксипролин. Теоретично се смята, че можем да говорим за излишък на хидроксипролин само когато има излишък на витамин С в организма в комбинация с излишък на пролин. В много редки случаи може да има индивидуална непоносимост към това вещество, изразяваща се в алергични реакции.

Фактори, влияещи върху съдържанието на хидроксипролин в организма

Основните критерии за наличието на хидроксипролин в организма са:

- наличието на основните компоненти на синтеза на хидроксипролин (пролин и витамин С);

- пълен синтез на тази аминокиселина от нашето тяло;

- липса на заболявания, при които хидроксипролинът престава да се абсорбира.

Храни, богати на хидроксипролин

Хидроксипролин храни

- говеждо месо;

- овнешко месо;

- желиран бульон от свински крачета (пача);

- твърди сирена;

- желатин;

- просо;

- пшеница;

- овесени ядки;

- див ориз;

- ленено семе;

- морска риба (херинга, риба тон, пеленгас);

- калмари, октопод и сепия;

- стриди, ракообразни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен