gotvach.bg»Статии»Любопитно»Каква кафемашина да избера?

Каква кафемашина да избера?

Видове кафемашини

Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Почти няма човек, който да не започва деня с кафе. Затова е хубаво да имате хубава кафемашина. В тази статия ще споделим с вас кои са най-добрите кафе машини, които могат да се намерят на пазара, а вие сами ще прецените коя е най-подходящата за вас.

Първото нещо, с което трябва да се съобразите, когато си купувате кафемашина, е това коя кафемашина ще отговори на вашите нужди и очаквания.

Видове кафемашини

Различните кафемашини разполагат с различни характеристики и качества, към които спадат и какъв е техният начин и стил за приготвянето на кафе, какъв е вкусът на кафето, което правят. На пазара се предлагат две категории кафе машини - филтърни и еспресо машини.

Кафемашини с филтър работят, когато през тях преминава гореща вода, докато при еспресото се използва налягане, за да се извлече вкусът и ароматът на кафето. А ето и кои са кафемашините, сред които можете да избирате:

1. Ръчна еспресо кафемашина

Ако искате да имате голямо разнообразие от напитки, тази кафемашина е много добър избор за вас. Такива машини се използват в кафенетата. Ръчните кафемашини са един от най-класическите начини да си направите кафе. Както се вижда и от тяхното име, с тези кафемашини трябва да се работи с ръце. Този вид машини работят с мляно кафе и са доста изгодни. Имат обаче един недостатък и той е, че те трябва редовно и много добре да бъдат почиствани, защото много лесно се развалят.

2. Кафемашина с капсули

Каква кафемашина да избера

Ако искате удобна кафемашина, която винаги ще ви прави отлично кафе с високо качество, то за вас са подходящи кафемашините с капсули. Тези машини обаче са доста по-скъпи, за разлика от ръчните, но от друга страна са практични, ефективни и работят много чисто. Този вид кафемашина работят с помощта на капсули, които са специално направени за тях. Тези капсули съдържат висококачествено кафе и затова правят едно наистина добро кафе. Те обаче, както и ръчните, имат един недостатък и той е, че при работа с тях не може да се експериментира. Те са подходящи за хора, които пият кафе, но не са негови страстни почитатели и не обичат да експериментират с вкусовете.

3. Bean-to-cup кафемашини

Името на тези кафемашини в превод означава от зърното към чашата. Те са подходящи за истински ценители на кафето. Както сигурно се досещате, тези машини сами мелят зърната кафе, с които си правите кафе. Това запазва вкуса и аромата на кафето и така вие си доставяте истинско удоволствие с вашата сутрешна чаша кафе. Те имат много опции за това как може да бъде обработено кафето и дават възможност да направите кафе с перфектен вкус. Но, както всяка от предишно изброените кафемашини, и тази си има недостатъци. Те са с доста висока цена и не може да бъде осигурен максимален контрол над правенето на кафе;

4. Кафемашина с филтър

Този вид кафемашини за разлика от еспресо кафемашината са доста лесни и прости за използване и поддържане. Те са много добър избор за всеки дом, защото са сравнително евтини. Такъв вид машини приготвят чисто кафе. Някои от тях имат постоянен филтър, други са с хартиен филтър, който се сменя при всяко правене на кафе. Тези машини имат много модели и е много лесно да изберете най-подходящия за вас. Единственият им недостатък е, че имат точно определен стил на работа, с който не може да се експериментира.

Кои са другите неща, които е важно да знаете, когато избирате кафемашина?

Съвети при избор на кафемашина

1. Трябва да гледате дизайна на кафемашината - Кафемашината не служи само за правене на кафе. Тя може да допринесе за това да се чувствате по-уютно във вашия дом. Именно това я прави необикновен кухненски уред и важно да си вземете кафемашина, която има стил и която да се съчетава много добре с интериора на вашият дом;

2. Кафе машината трябва да е практична - Дори да е много стилна и елегантна, кафемашината трябва да е практична и лесна за употреба. Трябва да си вземете такава кафемашина, чиято поддръжка и почистване са лесни и не отнемат много време;

3. Кафемашината трябва да е функционална, за да може да ви е полезна. А с приготвеното кафе трябва и да приготвите и нещо вкусно, с което да го съчетаете. Добри идеи са бисквити с кафе, сладкиши с кафе или пък малки и приятни шотове с крем кафе, с които да релаксирате следобеда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest