gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ползите от свинската мас

Ползите от свинската мас

МагдаленаМагдалена
Чирак
21259
Ползите от свинската мас
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Въпреки че вече има много информация заползите и вредите от свинската мас, споровете не стихват и до днес, когато става въпрос дали да готвим със свинска мас. Има както противници така и привърженици за потреблението на свинската мас.

Свинската мас е продукт от животински произход, който се добива от мазнината на прасетата. И както всяко друго нещо често, свинската мас има лечебни свойства, но има и редица противопоказания.

Кой, кога и колко свинска мас може да използва

Преди да се опитате да разберете дали животинските мазнини са полезни за тялото, на първо място, е необходимо да се каже за дневната норма на консумацията на свинска мас за определени категории хора:

- затлъстели - не трябва да консумират повече от 20 г;

- водене на активен начин на живот и спортуване - до 60 г е допустимо;

- с неактивен начин на живот - може да се консумира около 40 г;

- бременни жени - не трябва да консумират повече от 20 г;

- за юношите консумацията е ограничена до 50 г.

Препоръчва се да се яде свинска мас само с черен хляб.

Какви са ползите от свинската мас?

Свинската мас

А сега направо да видим за какво са полезни мазнините за нашето здраве.

- Свинската мас е висококалоричен продукт с високо съдържание на мастни киселини, минерални съединения и витамини, които укрепват имунната система и предотвратяват възникването на инфекции;

- Свинската мас се използва при кашлица, бронхит и простуда;

- Забелязана е уникалната способност на продукта да предпазва стомашната лигавица от въздействието на етиловия алкохол, което я прави идеална закуска след алкохол. Обичате ли да изпиете чаша или две с приятелите си? Изяжте малко свинска мас, преди да го направите;

- Като говорим за ползите и вредите на свинската мас за организма, трябва да споменем благотворното им влияние върху състоянието на бъдещата майка и плода (разбира се при разумна консумация);

- Използването на свинската мас в храната има благоприятен ефект върху функционирането на мозъка. Хапвайки понякога гозби с мас, позволяваме стимулирането на невроните, мазнините подобряват зрителната острота, концентрацията и паметта;

- Хората, които често ядат бекон, се отличават с добър нрав. Тази животинска мазнина има благоприятен ефект върху нервната система, спокойно може да се нарече антидепресант, освен това е с естествен произход;

Въпреки небезизвестната вреда на мазнините за тялото като хранителен продукт свинската мас се използва широко в народната медицина. Нетрадиционното лечение с мас може да премахне главоболие и зъбобол. Тези полезни рецепти с мас също могат да са от полза при различни състояния.

Народна медицина със свинска мас

Свинската мас, начукана със скилидка чесън и нанесена върху венците, може да облекчи болката и възпалението при болен зъб. Това по някакъв начин може да облекчи състоянието на човек, който има негативно отношение към приема на болкоуспокояващи преди посещение на зъболекарския кабинет.

Продуктът може да се използва като част от диета. Само една филийка с мас, съчетана с порция задушени зеленчуци, ще ви зареди с енергия почти през целия ден, като ще ви запази сити за дълго време.

Вижте как се прави свинска мас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest