Свинската мас е произведена от мастната тъкан на прасетата. Прави се чрез задушаване или варене. Ако е добре направена, трябва да има ненатрапчив мирис или вкус. Когато е прясна, трябва да е със сравнително неутрален мирис или да се усеща лек аромат на бекон.
Причината за популярността на готвенето със свинска мас е, че тази мазнина не съдържа трансмазнини.
В съдържанието си свинската мас има предимно наситени мастни киселини, които са полезни за вашето здраве. Свинската мас е по-добър вариант за готвене от повечето търговски растителни масла и дори от маслото! Освен това ястията със свинска мас са богати на вкус.
Свинската мас обаче може да се развали. Като почти всички мазнини за готвене има момент, когато срокът ѝ изтича. Високото съдържание на мазнини предпазва свинската мас за известно време от гранясване, но рано или късно ще се развали и ще замирише лошо.
С други думи свинската мас мирише лошо и се разваля, защото мастните молекули се окисляват или гранясват. Излагането на чист въздух може да съкрати срока на годност на свинската мас. Така че с правилно съхранение ще гарантирате, че това няма да се случи твърде бързо!
Когато избирате хладилник за съхранение на свинската мас, използването на херметичен контейнер е особено важно.
Друга причина свинската мас да мирише е, че тя може да абсорбира миризми, което може да повлияе на миризмата и вкуса на храната, приготвена със свинска мас.
Това се усеща много при пурички със свинска мас или други сладки със свинска мас.
Коментари