gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ето защо трябва да спрете да пиете кафе сутрин на гладно

Ето защо трябва да спрете да пиете кафе сутрин на гладно

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45381
Ето защо трябва да СПРЕТЕ да пиете кафе сутрин на гладно
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Понеделник сутрин е, най-накрая се измъкнахте от леглото, след като натиснахте бутона за отлагане на алармата шест пъти. Единственото нещо, което може да ви събуди и да върне ума ви в работен режим, е сладкият аромат на кафе.

След първата глътка се чувствате живи и след още няколко се чувствате готови да победите света. Звучи ви познато? Ако трябва да сме честни, за нас е същото, само че не е само понеделник, а всеки ден от седмицата.

Но, познайте какво! Пиенето на кафе на празен стомах сутрин може да ви навреди повече, отколкото да помогне. Шокирани сте? Продължете да четете, за да разберете защо.

Защо не трябва да пиете кафе на празен стомах

Сутрешно кафе

Има няколко причини, поради които кафето сутрин на гладно не е най-доброто първо нещо сутрин, особено за жените. Първо, повишава кортизола, което може да има отрицателно въздействие върху овулацията, теглото и хормоналния баланс. Хормонът на стреса, който помага за регулирането на енергията и ви кара да се чувствате будни, има тенденция да варира през деня, но обикновено е висок сутрин и нисък вечер.

Когато поглъщате кофеин като първо нещо сутрин, когато кортизолът е висок, той пречи на производството на хормона и следователно измества времето на цикъла. Това може да накара тялото ви да произвежда кортизол в моменти, когато обикновено спада, например през нощта.

Кортизолът е необходим за вашето здраве, но проблемът е, че тялото ни непрекъснато произвежда кортизол, когато сме стресирани, което може да доведе до повишаване на кръвната захар, което, от своя страна, води до повишаване на инсулиновия хормон. Излишният кортизол може да причини неблагоприятни ефекти като наддаване на тегло и проблеми със съня.

Какво трябва да пиете тогава сутрин

Вместо кафе

Сигурни сме, че сте чували много пъти как бутилката с вода трябва да стои на нощното ви шкафче и това да е първото нещо, към което трябва да посегнете, след като се събудите. Причината за това не е само защото водата е толкова полезна за вас, което наистина е така, а е защото сънят сам по себе си е дехидратиращо събитие. Така че, когато се събудите, водата е единствената ободряваща напитка, от която тялото ви се нуждае.

Като се има предвид всичко това, не е нужно да се отказвате напълно от сутрешното кафе. Вместо това изпийте няколко чаши вода, преди да пиете нещо друго, и ще се оправите. Ако не обичате обикновена вода сутрин, какво ще кажете да изстискате малко лимон в нея и да добавите чаена лъжичка мед в нея? След седмици ще усетите чудото на топлата вода с лимон сутрин.

Или дори няколко резена прясно нарязани цитрусови плодове? По този начин можете да започнете деня си с освежаваща напитка, която е полезна за вас, и да очаквате с нетърпение да изпиете кафето си няколко минути, след като тялото ви е готово за него.

А помислете и върху варианта да съчетаете глътките кофеинова напитка сутрин с нещо вкусно и полезно като здравословни барчета или пък овесени бисквити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest