Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Персийска синя сол - древна и безценна

Персийска синя сол - древна и безценна

Персийска синя сол - древна и безценна
Снимка: Mareefe/ pixabay.com
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.

Синята сол или персийската синя сол е една от най-редките и най-старите соли на планетата. Тя е уникален и рядък минерал, открит в планинските вериги на Иран (северната провинция Семнан) - едно от малкото места в света, от където може да бъде добивана синя сол.

Персийската синя сол се е образувала в древността от солени езера, които са се изпарили и пресъхнали преди 110 милиона по време на епохата Креда и с течение на времето са уплътнени от Земята. Когато движението на тектоничните плочи създало планинските вериги на Иран, жилите на синята сол в скалите се разкрили.

Поради факта, че тази сол се добива от погребани древни езера, тя е изключително чиста, тъй като не е била изложена на никакви съвременни замърсители от околната среда.

Предимства на персийската синя сол

Синята сол е напълно натурален продукт. Естествения син цвят идва от минерал, наречен силвинит – калиев минерал, присъстващ само в халитните (каменни) соли. Той носи ползи на кръвоносната система, укрепва сърцето, стабилизира кръвното налягане и подпомага храносмилането.

Не само че персийската сол е много вкусна, тя е пълна и с важни хранителни вещества като калций, магнезий, желязо и калий. Калият играе важна роля в регулирането на кръвното налягане, предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания и загубата на мускулна маса, а също така неговата роля е от съществено значение за жизнеността, здравето и намаляването на стреса.

На вкус първоначално има силно изявена соленост и лека пикантност до фин продължителен мек послевкус с копринена сладост.

Къде да вложим синя сол

Персийска синя сол - древна и безценна

Тази сол се съчетава идеално с десерти – особено с карамел и шоколад, но може да се използва и с висококачествени съставки като гъши дроб и пресни морски дарове. Подходяща е за овкусяване на риба, салати, френска кухня, трюфели и на голямо разнообразие от вкусни ястия.

Прекрасният ѝ вид допринася за екзотичността при поднасяне, но имайте предвид, че цветът избледнява, колкото по-фино е смляна.

В момента по света персийската синя сол се предлага в различни размери на кристалите. Бива фина, дребна каменна сол или на едри кристали.

Персийската синя сол е идеалното решение, когато имате нужда от здравословна и наистина невероятно рядко луксозна сол!

Вижте още за Малдонската сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен