Бучу

Бучу

Бучу е растение, което се среща в Южна Африка и е известно със своите лечебни свойства. Използва се от векове от местното население за лечение на различни заболявания, свързани с пикочната система, храносмилането, дихателните пътища и кожата. Има мощни противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични действия, които го правят ефективно средство срещу инфекции и възпаления.

Бучу се консумира се като чай, тинктура, мехлем или капсули. В тази статия ще разгледаме по-подробно какво е бучу, как изглежда, откога се използва, какви са неговите ползи и как се прилага в традиционната и народната медицина.

Бучу в природата

Бучу е общо наименование за няколко вида растения от семейство Рутови (Rutaceae), които растат в Южна Африка. Най-често се използват два вида – Agathosma betulina и Agathosma crenulata, които се отличават по формата на листата и цветовете. Бучу е вечнозелено храстовидно растение, което достига височина от 30 до 100 см. Листата са малки, кожести, с назъбени или гладки ръбове, със силен аромат, който се усеща при счупване. Цветовете са бели, розови или лилави, с пет листенца и много тичинки. Плодовете са капсули, които съдържат много малки семена. Бучу расте в гористи и каменисти места, предпочитайки сух и слънчев климат.

История на бучу

Бучу е познато на хората от древни времена, като се смята, че е било използвано от първите жители на Южна Африка за лечение на рани, ухапвания, инфекции, болки, гастрит, диария, цистит, простатит, подагра, артрит, ревматизъм. Също така са използвали бучу като ароматизатор, консервант, освежител и афродизиак. Бучу е било ценено и от европейските колонизатори, които са го наричали билката на живота или еликсира на младостта. Бучу е било внасяно в Европа и Америка, където е било използвано за лечение на същите заболявания, както и за подобряване на храносмилането, стимулиране на апетита, намаляване на високото кръвно налягане и холестерола, подпомагане на отслабването и детоксикацията на организма.

Бучу – ползи, на какво влияе и как помага

Бучу има много ползи за здравето, които се дължат на неговия химичен състав. Бучу съдържа етерични масла, флавоноиди, фенолни киселини, танини, витамини и минерали, които имат различни биологични действия. Някои от ползите на бучу са:

- Диуретично действие – стимулира изпотяването и уринирането, което помага за изхвърлянето на токсини, излишна вода и соли от тялото. Това подпомага функцията на бъбреците и пикочния мехур, предотвратява образуването на камъни и намалява отоците;

- Противовъзпалително действие – намалява възпалението в тъканите, което облекчава болката и подобрява заздравяването на рани. Това е полезно при заболявания като артрит, ревматизъм, гастрит, цистит, простатит, бронхит;

- Антибактериално и противогъбично действие – предпазва от инфекции, като убива или спира растежа на бактерии и гъби, които могат да причинят заболявания като пикочни инфекции;

- Антиоксидантно действие – предпазва клетките от оксидативен стрес, който може да доведе до стареене, рак и хронични заболявания. Бучу съдържа флавоноиди – са силни антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали, които повреждат ДНК, липиди и протеини в клетките;

- Антиспазмодично действие – успокоява гладката мускулатура, което помага за облекчаване на спазми, кръвоизливи, колики и болки в стомаха, червата и матката. Това е полезно при заболявания като синдром на раздразнено черво, менструални болки, астма;

- Антиалергично действие – намалява алергичните реакции, като потиска освобождаването на хистамин и други вещества, които предизвикват сърбеж, зачервяване, оток и възпаление. Това е полезно при заболявания като алергии, екзема, уртикария.

Състав на бучу

Ползи то бучу

Бучу има богат химичен състав, който обуславя неговите лечебни свойства. Някои от съставките и веществата в растението са:

- Етерични масла – бучу съдържа около 2-3% етерични масла, които са отговорни за неговия силен аромат и вкус. Етеричните масла съдържат различни компоненти, като диосфенол, пулегон, ментон, изоментон, ментол, пинен, лимонен. Те имат антисептични, противовъзпалителни, антиспазмодични и антиоксидантни действия;

- Флавоноиди – бучу съдържа около 6-8% флавоноиди, които са растителни пигменти, придаващи цвета на цветовете. Флавоноидите са силни антиоксиданти, които предпазват клетките от оксидативен стрес. Също така имат противовъзпалителни, антиалергични, антиканцерогенни и кардиопротективни действия. Някои от флавоноидите в бучу са кверцетин, рутин, кемпферол, апигенин;

- Фенолни киселини – бучу съдържа около 1-2% фенолни киселини, които са органични киселини с антибактериални, противогъбични, противовирусни и антиоксидантни действия. Някои от фенолните киселини в бучу са розмаринова, галова, кафеинова, хлорогенова;

- Танини – бучу съдържа около 4-6% танини, които са полифеноли с адстригентно, противовъзпалително, противодиарейно и хемостатично действие. Танините обвиват и защитават храносмилателната, дихателната и пикочната система, предотвратявайки прилепването на микроорганизми и токсини. Също така спомагат за свиването на кръвоносните съдове и спирането на кръвоизливи;

- Витамини и минерали – бучу съдържа различни витамини и минерали, които са необходими за нормалното функциониране на организма. Някои от тях са витамин C, витамин A, витамин B, калций, желязо, магнезий, калий, натрий. Те подпомагат имунната система, костната плътност, кръвното налягане, нервната система.

Бучу в медицината

Бучу е признато като лечебно растение от различни медицински системи като традиционната африканска медицина, аюрведа, китайската медицина и западната медицина. Използва се за лечение на различни заболявания като:

- Пикочни инфекции – бучу е едно от най-ефективните средства за лечение на пикочни инфекции като цистит, уретрит, нефрит. Бучу действа като антисептик, противовъзпалително и диуретик, което помага за унищожаване на бактериите, намаляване на възпалението и изплакване на инфекцията от пикочната система. Приема се като чай, тинктура или капсули, като се препоръчва да се пие много вода, за да се подпомогне детоксикацията;

- Храносмилателни проблеми – бучу е полезно при храносмилателни проблеми като гастрит, язва, диария, запек, газове, колики. Бучу действа като антиспазмотик и противовъзпалително, което помага за облекчаване на болката, възпалението и раздразнението на стомаха и червата. Бучу също така стимулира апетита и подобрява храносмилането, като увеличава секрецията на жлъчка;

- Дихателни проблеми – бучу е полезно при дихателни проблеми като бронхит, астма, синузит, настинка, грип. Бучу действа като експекторант, противовъзпалително и антисептик, което помага за разхлабване на дихателните пътища, изкарване на секретите, намаляване на възпалението и унищожаване на микроорганизмите, които причиняват инфекция. Бучу се приема като чай, тинктура или инхалация, като се препоръчва да се избягва пушенето и алкохола, които могат да влошат състоянието;

- Кожни проблеми – бучу е полезно при кожни проблеми като акне, екзема, псориазис, дерматит, рани, ухапвания, изгаряния. Бучу действа противовъзпалително, антибактериално, противогъбично и антиоксидантно, което помага за подобряване на кожния тонус, регенерация на кожата, лечение на инфекции и възпаления, предотвратяване на заразяване и оставяне на белези. Прилага се като мехлем, лосион, спрей или компрес, като се препоръчва да се избягва излагането на слънце, което може да изсуши и раздразни кожата.

Народна медицина с бучу

Бучу свойства

Бучу е широко използвано в народната медицина, като се приготвят различни препарати от растението или неговите части. Някои от най-популярните начини да се лекуваме с билката са:

- Чай от бучу – това е най-лесният и най-често използваният начин на приложение. За да се направи чай от бучу, се вземат една или две чаени лъжички сухи или пресни листа от бучу и се заливат с една чаша гореща вода. След като се остави да кисне за 10-15 минути, се прецежда и се пие. Чаят от бучу се пие два или три пъти на ден, за да се лекуват пикочни, храносмилателни и дихателни проблеми, както и за детоксикация и подобряване на общото здраве;

- Тинктура от бучу – това е по-концентриран и по-силен препарат от бучу, който се прави, като се потопят листа от бучу в спирт или водка за няколко седмици. След като се отцеди, се получава течност, която съдържа екстракт от бучу. Тинктурата се приема по 10-20 капки, разтворени в малко вода, два или три пъти на ден, за да се лекуват същите заболявания като с чая от бучу, но с по-бърз и по-силен ефект;

- Мехлем от бучу – това е препарат, който се прави, като се смесят листа от бучу с масло, вазелин или друга мазна основа. След като се загрее на водна баня, се получава гъста смес, която съдържа екстракт от бучу. Мехлемът от бучу се нанася върху кожата, за да се лекуват рани, инфекции, възпаления, изгаряния, ухапвания. Мехлемът се съхранява в хладилник и се използва при нужда;

- Капсули от бучу – това са препарати, които се правят, като се смелят листа от бучу и се напълнят в желатинови или растителни капсули. Капсулите от бучу се приемат по една или две, два или три пъти на ден, за да се лекуват същите заболявания, както и с чая и тинктурата, но с по-удобен и по-дискретен начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Препоръчано

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати