Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме краставици, за да останат хрупкави

Как да съхраняваме краставици, за да останат хрупкави

Как да съхраняваме краставици, за да останат хрупкави

Краставицата е зеленчук, който се променя съществено според условията, при които се съхранява, тъй като около 90 % от съдържанието му е вода. Поради тази особеност той лесно се дехидратира и става жилав и неприятен за консумация, или изгнива бързо и се разваля.

Съществуват обаче много методи - народни и съвременни, с които приятният хрупкав вкус на пресните краставици може да се запази дълго.

Подходящи температури за съхранение на пресни краставици

Нормалната стайна температура от 20-22 °C не гарантира запазване на хрупкавия сочен вид на краставиците и те бързо започват на съхнат. Това изисква да се намери начин за съхранението на краставици. Нужната им температура е не по-висока от 8 °C, за да се запазят свежи по-дълго. Времето за съхранение варира силно - от 2 дни до 1 месец и се определя от избраният начин за съхранение и сорта краставици.

Поради това трябва да се избират такива сортове краставици за дълготрайно съхранение, които не се развалят лесно, трябва да са отглеждани в открито легло, а не в оранжерия и самите зеленчуци трябва да нямат повреди по себе си, да са чисти и сухи, но не бива да са измити.

Методи за съхранение на пресни хрупкави краставици

Как да съхраняваме краставици

1. Краставиците остават хрупкави, ако се поставят в хладилника в специална кутия за срок от 3-4 дни;

2. Ще се запазят и в отворена найлонова торбичка под влажна памучна кърпа за 1 седмица и дори по-дълго;

3. Ако всяка краставица се увива в хартия и се поставя в съд или торба, тя се запазва до 14 дни в хладилника;

4. В буркан със свещ краставиците остават свежи и хрупкави през цялата зима. За целта се измиват леко, подсушават се добре и се поставят с чист и сух буркан. Свещ без аромат се запалва и се затваря с капак. Когато кислородът свърши, свещта загасва и бурканът се поставя в хладилник или избено помещение на хладно. Във вакуум зеленчуците остават свежи по-дълго;

5. С помощна на изолиращ филм от яйчен белтък краставиците ще се запазят за дълго. Белтъкът се разбива и с него се намазва краставицата, оставя се да изсъхне. Изсушеният протеин става филм, който пази зеленчукът от повяхване и разваляне. Съхранението на краставичките е в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest