Гъбите биват ядливи и отровни. Ядливите гъби са храна за хората още от древността. Хранителната им стойност е като на зеленчуците и животинските храни, тъй като съдържат белтъчини, мазнини, минерали, витамини и други полезни вещества. Вкусовите им качества ги нареждат на челните места сред хранителните продукти.
Гъбите обаче се отличават с това, че са трудно смилаеми, защото са протеинова храна. Те съдържат вещества като хитин, който е много натоварващ за тялото, независимо, че абсорбира тежките метали и токсините и ги извежда от тялото. Те са противопоказни за хора с проблеми в храносмилателния тракт, черния дроб, както и за деца, чиято храносмилателна система не може да се справи с тежестта на тази храна.
При правилно избрана комбинация на гъбите с други продукти, тялото на човека може да извлече всички ползи от този природен дар.
Кои храни се комбинират с гъби, за да се получи вкусно и здравословно гъбено ястие.
Картофи и гъби
Това е вкусен и подходящ кулинарен дует, тъй като комбинацията от богатите на въглехидрати картофи и гъбите дава енергия на тялото и е подходяща особено за студените земни дни и регионите с по-суров климат. В същото време ястията с гъби и картофи са с ниско съдържание на калории, които не пречи на добрата физическа форма и не застрашава тялото от излишни килограми.
Лесно смилаеми храни
Гъбите са тежка храна и затова правилното съчетание при тях е с лесно смилаема като салатите, цвеклото, леките каши. Много вкусна и полезна комбинация е обикновената гъбена каша с картофено пюре.
Гъби с ориз
Това е много популярен тандем у нас, но всъщност се оказва, че такава комбинация затруднява организма, тъй като оризът като останалите варива пречи на усвояването на минералите и протеините от гъбите и така понижава полезните им качества. Обаче комбинацията от ориз и гъби има своите вкусови качества, повишаващи удоволствието от храненето, а освен това комбинацията не е вредна, само е по-малко хранителна. Затова любителите на тази вкусова комбинация могат да я консумират спокойно, имайки предвид горните условности.
Подправки, с които се комбинират с гъби
Гъбите се комбинират добре с почти всички ароматни треви. Класиката при подправките за гъби са черен пипер, чесън, риган, магданоз и лук. При приготвяне на гъбите с подправки трябва да се вземат предвид особеностите на този хранителен продукт, който има способността при готвене да пуска много вода. Затова за някои рецепти по-подходящи са сушените гъби, за да се усетят ароматите и вкусовете на подправките.
Ако търсите вдъхновение за вкусни гъбени ястия, опитайте и нашите изпитани рецепти за пълнени гъбки или зарадвайте всички у дома с топли ароматни гъбени супи.
Коментари