Сиренето почти не се нуждае от представяне. То съдържа цял куп от основни хранителни вещества като калций, калий, фосфор, цинк, витамин А и много протеини. В 30 грама сирене чедър се съдържат около 7 грама протеини. Представяте ли си една чаша мляко, събрана в една хапка.
Научни изследвания доказват, че сиренето е много полезно за нашите кости и зъби, особено когато става въпрос за защита на зъбният емайл и предотвратяване на образуването на кариеси.
Това вероятно се дължи на високата концентрация на калций, протеини и фосфор, които предпазват зъбите от деминерализация. Чедър, Швейцарското синьо сирене, моцарела и много други видове сирена защитават PH на денталната плака, като не му позволяват да падне под критичното ниво.
Почти няма човек, който да не обича сирене. Независимо какво е, то върви перфектно с хубаво вино, когато е поръсено върху пица или спагети като добавка на множество салати и като продукт в хиляди рецепти.
Относно вкусовите комбинации няма спор, то може да присъства в приготвянето на сосове, салати и всякакви основни ястия дори и в рецептите на някои десерти. Чудесно се комбинира с почти всички зеленчуци, даже и с листните. Тестените изделия пък са една доста широка ниша, в която то е виден представител. Може да бъде перфектно мезе и добавка в много предястия.
От гледна точка на разделното хранене.
1. Сиренето се комбинира с киселите плодове като портокал, лимон, вишна, ананас и кисели ябълки като не трябва да влиза в комбинация със сладки плодове при тях сиренето и млечните продукти са забранени.
2 Не трябва да се комбинира със захар, мед, хляб, тестени изделия, яйца, оцет, захарни концентрати, бобовите растения, фъстъци, соя и месото.
3. Сиренето е разрешено като комбинация със зеленчуците и то особено безнишестените зеленчуци като домати и гъби, например.
4. Меките сирена като Камамбер, Бри, Рокфор и Гауда се комбинират идеално с грозде, круши и смокини.
Коментари