Ядливите гъби са изключително вкусна и полезна храна за човешкия организъм. Те подпомагат здравето на имунната система, стимулират естественото поддържане на оптимално тегло, подобряват качеството на живот на болните от диабет, предпазват от рак. Гъбите са храна и лекарство, но само поднесени в подходящи дози и правилно приготвени.
В същото време сервирането на гъби с някои храни и напитки като месо, зеленчуци, богати на белтъчини, каквито са по същество и гъбите, тежки храни, които надуват стомаха като варивата, тестените изделия, алкохолът, не бива да се поднасят заедно, защото консумацията им пречи на нормалната работа на храносмилателната система, може да доведе и до алергични реакции.
Как да поднесем гъбите на трапезата така че да получим в максимална степен ползи от хранителните качества на този продукт, а също да се насладим на забележителните им вкусови качества?
Как се поднасят гъбите, за да са вкусни, ефектни и приготвени по най-добрия начин?
Мезе от гъби
Гъбите са подходящ продукт за приготвяне на различни мезета. Гъби има в катиното мезе, много популярно мезе са гъбите с масло и подправки. Особено изискано е мезето с гъби за шампанско, което представлява пълнени шапчици на гъби с микс от наситнените им пънчета, топено сирене, шунка, магданоз. С пълнежа се пълнят гъбените шапчици и се пекат с разтопено масло и олио във фурна до покафеняването им. Поднасят се с подходяща напитка.
Гъбени сосове
Сосовете, направени от гъби, придават невероятен вкус на всяко ястие, към което се добавят. Те са чудесна гарнитура към меса и зеленчукови блюда. Основата за всички сосове се прави от гъби, които се сваряват, запържено в масло брашно, прясно мляко и бульона, в който са сварени гъбите, както и самите гъби, нарязани на ситни парчета. Сосовете обикновено се поднасят отделно в сосиери, за да се избере количеството за консумация, но има и видове гъбени сосове, които са част от съставите в рецептата и се поднасят смесени с храната.
Ястия с гъби
Гъбите могат да участват като съставна част от рецепта или като основна съставка за приготвяне на ястие. Гъбената каша, гъбената супа, гъбите с ориз, гъбите с масло, гъбите със сметана, гъбената яхния, пълнените гъби и много други възможни рецепти дават невероятно разнообразие от начините, по които може да се приготвят и поднесат гъбите на трапезата. Специфичният вкус винаги е отличителната им черта. Добавянето им като част от продуктите или като лека подправка е да придаде неповторим гъбен вкус на основните продукти.
Коментари