Скорошни проучвания показаха, че пилешкото месо е най-консумираното в целия Европейски съюз. България не прави изключение, като в страната месото изпреварва значително агнешкото, пуешкото и дори предпочитаното от мнозина свинско месо. Разбира се, едно е да се похапват крехки пилешки деликатеси, а съвсем друго е те да се поднесат подобаващо с подходящ вид алкохол.
За разлика от другите меса пилешкото може да се пие с почти всички видове алкохолни напитки. Определящ при него е начинът, по който месото е приготвено – пържено, печено, на скара или задушено.
Ако сте решили например да се храните здравословно, то сте поставили на трапезата си печено бяло пилешко месо със зеленчуци, което е без излишни мазнини. В такъв случай съвсем на място ще е да сервирате с такова ястие добре охладено сухо бяло вино. За тези ситуации подходящите вина са шардоне без дъб, пино блан, семийон.
Печеното пиле или това на грил също се комбинира добре с вино, но в тези ситуации има повече мазнини и трябва да се ориентирате към червените вина. Например пино ноар, което е универсално вино за всякакъв дивеч и може да се върже изключително добре и с пилешкото месо. Също така подходящи са леките плодови червени вина като божоле и гъмза.
По-изисканите пилешки ястия, които се приготвят с гъби и сметана, трябва да се комбинират с по-тежки червени вина. Напитките трябва да имат силен вкус и аромат, като по този начин резонират с вкусовите качества на пилето, доставяйки ви неустоими кулинарни наслади. Подходящи за повода са кабарне фран, кабарне совиньон, сира и мерло.
Хубавото на месото от пиле е, че може да се приготвя по най-разнообразни начини. Така няма по-добра комбинация от пикантните пържени пилешки крилца и една голяма чаша, пълна със студена бира. Същото важи и за вкусните панирани пилешки бонфилета. Те се приготвят бързо и лесно, вкусни са и са подходящи за сбирка с приятели.
Пилешкото месо не се комбинира добре със спиртните напитки. Ако все пак сте решили да направите тази комбинация, хубаво е пилешкото да е сухо и поднесено във формата на ордьоври.
Коментари