Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»С какъв алкохол се поднася пилешко

С какъв алкохол се поднася пилешко

Пилешко

Скорошни проучвания показаха, че пилешкото месо е най-консумираното в целия Европейски съюз. България не прави изключение, като в страната месото изпреварва значително агнешкото, пуешкото и дори предпочитаното от мнозина свинско месо. Разбира се, едно е да се похапват крехки пилешки деликатеси, а съвсем друго е те да се поднесат подобаващо с подходящ вид алкохол.

За разлика от другите меса пилешкото може да се пие с почти всички видове алкохолни напитки. Определящ при него е начинът, по който месото е приготвено – пържено, печено, на скара или задушено.

Ако сте решили например да се храните здравословно, то сте поставили на трапезата си печено бяло пилешко месо със зеленчуци, което е без излишни мазнини. В такъв случай съвсем на място ще е да сервирате с такова ястие добре охладено сухо бяло вино. За тези ситуации подходящите вина са шардоне без дъб, пино блан, семийон.

Бяло вино

Печеното пиле или това на грил също се комбинира добре с вино, но в тези ситуации има повече мазнини и трябва да се ориентирате към червените вина. Например пино ноар, което е универсално вино за всякакъв дивеч и може да се върже изключително добре и с пилешкото месо. Също така подходящи са леките плодови червени вина като божоле и гъмза.

Пиле с гъби и сметана

По-изисканите пилешки ястия, които се приготвят с гъби и сметана, трябва да се комбинират с по-тежки червени вина. Напитките трябва да имат силен вкус и аромат, като по този начин резонират с вкусовите качества на пилето, доставяйки ви неустоими кулинарни наслади. Подходящи за повода са кабарне фран, кабарне совиньон, сира и мерло.

Хубавото на месото от пиле е, че може да се приготвя по най-разнообразни начини. Така няма по-добра комбинация от пикантните пържени пилешки крилца и една голяма чаша, пълна със студена бира. Същото важи и за вкусните панирани пилешки бонфилета. Те се приготвят бързо и лесно, вкусни са и са подходящи за сбирка с приятели.

Съчетаване на пилешко
Снимка: Албена Асенова

Пилешкото месо не се комбинира добре със спиртните напитки. Ако все пак сте решили да направите тази комбинация, хубаво е пилешкото да е сухо и поднесено във формата на ордьоври.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest