gotvach.bg»Статии»Кулинария»Захар и лед спират хълцането

Захар и лед спират хълцането

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Захар и лед спират хълцането
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Когато човек хълца, се получава непроизволно свиване на диафрагмата, което преминава към междуребрените мускули. Обикновено хората не са в състояние да спрат този процес.

За секунди се затварят дихателните пътища и се получава звук, който не е от най-приятните. Ако хълцането трае дълго, трябва да се замислите над причините за това.

Хълцането може да е вследствие на бързо поглъщане на храна и течности. Също така се получава и при преяждане. При консумация на прекалено мазна и пикантна храна, която се допълва с газирани напитки също се получава хълцане.

Човек хълца и когато пие прекалено студени напитки, както и при прекалено силни емоции. Някои видове хълцане, които не преминават бързо, може да са симптом на заболяване.

Захар и лед спират хълцането

Когато хълцането не преминава часове и докарва човек до състояние на пълно безсилие, това може да е симптом на повреда в централната нервна система.

Това може да е инсулт, черепно-мозъчна травма, отравяне, разстройства на обмяната на веществата. При увеличено вътречерепно налягане също може да има непрестанно хълцане.

Понякога заедно с хълцането се появяват неприятни усещания в сърцето, стомаха, под ребрата или в някой от органите. В такива случаи непроизволното свиване на диафрагмата може да е вследствие на развиващ се инфаркт, гастрит, язва или проблем с храносмилателната система.

Ако обаче всичко е наред и просто искате да се отървете от досадното хълцане, задръжте дишането си възможно най-дълго време. Така ще помогнете на диафрагмата си да се успокои.

Изпийте една чаша вода на много малки глътки. Това е по-лесен вариант, отколкото да се опитвате да не дишате. Вариант е да изядете една супена лъжица захар, без да пиете нищо.

Поставете студен компрес или лед на гърлото си – това също помага. Пиенето на топъл чай също помага. Притиснете леко затворените си очи и дръжте върху тях пръстите си две минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest