Голяма част от „диетичния хляб”, продаван в българските магазини, е не само недиетичен, но и вреден за здравето. Това става ясно от проверка на Българска национална асоциация „Активни потребители“.
Изводите са направени, след като в началото на месеца са изследвани 12 вида произволно избран хляб, според чиито етикет продуктът е диетичен.
Лабораторните изследвания обаче установили, че в анализираните български хлябове съдържанието на фибри е 1.2 на 100 грама. За сравнение след подобен тест, направен в друга страна-членка на ЕС – Холандия, съдържанието на фибри в тамошния хляб е с 5 пъти повече.
Най-потресаващата измама на производителите е, че продуктите им съдържат близо 40% фибри. В действителност процентът на тези съставки в изследваните хлебни изделия е едва 0.52.
![Хляб](/files/lib/300x225/bread35.webp)
Друг фрапиращ факт е, че според някои от етикетите хлябът е подходящ за диабетици, тъй като не съдържа захар. Специалистите, провели изследванията, посочват, че тези хлябове съдържат повече захар дори и от обикновените хлебни изделия. Освен това в съдържанието са открити и остатъци от пепел и утайка от кафе. Целта на „добавката“ е по-добрият търговски вид на продукта.
От асоциацията напомнят, че външният вид на хляба често обърква. Много от потребителите са на мнение, че тъмните хлябове са най-здравословни, защото съдържат по-малко калории и повече фибри.
В действителност, това не е така, защото най- високо е съдържанието в пълнозърнестите хлябове, които може да са с много по-бледи цветове.
Пълнозърнестият хляб се приготвя от брашно, при което се смила цялото зърно, без да се отделя външната обвивка. Цветът на хляба е тъмен най-вече при ръжения хляб.
Коментари