gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Плащаме все по-скъпо за основни храни

Плащаме все по-скъпо за основни храни

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Основни Продукти
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Със всеки изминал ден плащаме все повече за основните хранителни продукти. Това става ясно от анализа на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Например цената на каймата тип „Стара планина“ се е покачила с 0.4 на сто. В момента тя се продава за 7.60 лв./кг. Повишение се наблюдава и в паричната стойност на така често купуваните кренвирши стандарт „Стара планина“.

Килограм от тях струва средно 7.47 лв./кг. Обикновените кренвирши пък се търгуват за 4.58 лв./кг. Според информация на държавната комисия сиренето се продава средно за 4.76 лв./кг., кашкавал „Витоша“ потребителите купуват за 10.51 лв./кг.

Олио

Олиото също поскъпва. В момента един литър олио струва 2.85 лв. Най-много се е вдигнала цената на брашното – в процентно изражение тя е с 5.3 % повече и струва 0.99 лв. за килограм. Захарта пък достигна до 1.56 лв. за килограм, поскъпването е с цели 5.7 на сто.

Яйца

Яйцата също отбелязват ръст в паричната си себестойност. Оказва се, че те поскъпват с 1 стотинка и вече равностойността им се равнява на 16 стотинки за яйце.

Картофите не липсват от общата картина на завишени цени. Вече те струват средно по 0.83 за килограм, което е с 6.4 на сто по-скъпо в сравнение с миналата седмица. Зелето също поскъпва светкавично с почти 20 % и вече се търгува за 56 ст. за килограм.

Има поскъпване и при цената на ябълките с 0.2 %. Килограм ябълки струват средно 1.03 лева за килограм.

Добрата новина е, че доматите, краставиците, портокалите и лимоните са поевтинели. Доматите можете да закупите на средна цена 1.86 лв./кг. (4.6 % понижение), краставиците струват 2.02 лв./кг (6.5 % понижение).

Портокалите пък вече са 90 стотинки за килограм (8.2 % понижение), а лимоните струват 1.34 лв./кг., според данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest