Бамбук

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24928k
Бамбук

Бамбукът е от групата на вечнозелените растения. Той има мощните гладки стъбла, но спада не към дърветата, а е част от царството на тревистите растения. Обикновено има огромни размери, но се причислява към семейство Житни (Poaceae), като образува отделно подсемейство (Bambusoideae).

Към този род треви спадат около 50 рода с над 700 вида. Изконната родина на бамбука е от района на тропиците и субтропиците, в Азия, Африка и Америка. Бамбукът расте в плътни обширни съобщества, като често образува гори. Бамбук може да се срещне дори и в Хималаите, при много голяма надморска височина - до 4500 метра.

В Китай и Далечния изток бамбукът е залегнал в традициите и всички сфери на живот още от хилядолетия. Бамбукът имал (а има и до днес) многофункционално приложение - съпровождал е хората през целия им жизнен цикъл, като е служел за храна, оръжие, лекарство, за писане на бамбукови свитъци на ранни писмени записи, хартия, музикални инструменти, играчки, беседки, мостове, напоителни канали, огради, мебели, настилки, фенери, съдове за хранене, шапки, обувки, лодки и какво ли още не.

От бамбук и до днес се правят предмети на бита и занаятите, като мебели и подови настилки. В исторически план върху бамбук са се майсторели произведенията на изкуството - класическите рисунки, калиграфия и стихове.

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани със здравето, дълголетието, издръжливостта, гъвкавостта, растежа напред, нагоре и стъпаловидно, простотата, честността и духовното възвисяване.

Бамбукът е монокарпно растение, т. е. цъфти непредсказуемо само веднъж в живота си и след прецъфтяване умира. Цъфтежът е рядко явление - някои видове цъфтят на 30 - 32 години, други - на 60, дори на 100-годишна възраст. Цветовете са малки, скрити в пазвите на листата и почти незабележими или събрани в едри метличести съцветия. Внезапното цъфване на бамбуковите гори се смята за изключително събитие, предвещава и избавление от глад, тъй като многобройните семена на бамбука не отстъпват на ориза по вкусови качества.

Видове бамбук

Сред важните видове бамбук спадат тези от родовете Dendrocalamus, Phyllostachys, Shibataea, Pseudosasa, Sinarundinaria, Pleioblastus, Bambusa, Arundinaria. Видовете бамбук са над 1000, като в Китай има повече от 400 вида. Бамбукът, с който се хранят пандите, е от вида Fargesia. Той е особено твърд и с малък диаметър и не се използва за други производствени цели.

Приложение на бамбук

Китайско с бамбук

Бамбукът намира широко приложение в кулинарията. Слага се като съставка при приготвянето на ястия с риба, месо и зеленчукови ястия. Семената на бамбука наподобяват по вкус и хранителни свойства ориза.

Тъканите от бамбук са много популярни предимно заради антибактериалните свойства, които притежават. Докато расте, на бамбукаму са нужни много малко или почти никакви пестициди. Учените откриват, че това ценно качество е в резултат на наличието на антибактериален биоагент, наречен бамбуков кън. Бамбуковият кън е дълбоко вграден в бамбуковите клетки, затова и издържа толкова в бамбуковата тъкан.

Отглеждане на бамбук

По-голямата част от видовете се размножават чрез разделяне на коренището, но има и такива, които цъфтят и плодоносят. Бамбукът може да издържи минусови температури и обича влагата. Бамбукът е известен с това, че е едно от най-бързо растящите растения на земята. Някои видове растат с над 100 см на ден и достигат до 40 метра. В Япония расте бамбук, наричан "мадаке" (Phyllostachys bambusoides).

Неговите стъбла нарастват за 24 часа с почти 120 см. Най-голяма височина достига бирманският бамбук (Dendrocalamus giganteus), който е разпространен в Индия и Бирма. Дървовидните му стъбла се удължават до грандиозната височина от 40 метра при диаметър едва 20-30 см, достигайки значителни размери.

Кореновата система на бамбука позволява на растението да се възстанови от само себе си след изсичане на наземната част, което го прави незаменим като бързо-възобновяем ресурс. Бамбуковите гори отделят с до 35% повече кислород в сравнение с идентичен масив от други дървета. Засяването на пусти райони с бамбук може да е силно оръжие в борбата с глобалното затопляне.

Стръкове бамбук

Обикновеният бамбук в естествени местообитания израства до 25 м, но отглеждан в стайни условия, достига до височина около 30-45 см. Младите филизи и семена имат приложение в съвременната кухня, а в сърцевината им се съдържа сладък сок - известен като бамбукова захар.

Бамбукът расте върху влажна почва и ярко слънце през лятото, а през зимата на по-сухи местообитания, защитени от вятър. Бамбукът е зимоустойчиво растение, издържащо до минус 12- 14 °C, а при непродължителни студове изтрайва и до минус 25 °C. Бамбук се среща дори у нас, по поречието на река Велека. Всички бамбукови растения се радват на много влага и слънце. Стъблата са кухи и възлести, а тесните му линейни листа са с дължина около 10 см.

Отглеждане на бамбук в дома

Някои видове бамбук са прекрасни декоративни растения. Ценят се за ефирната зеленина, благодарение на което бамбукът се съчетава добре с едролистни растения. Отглеждането на бамбук в домашни условия не е трудно, но има някои правила. Всички видове бамбук се нуждаят от светли, прохладни и добре осветени помещения. Растението се поставя на ярка разсеяна слънчева светлина при температура през зимата 12-16 °C.

Полива се обилно през лятото, като през периода на растеж почвата не трябва да пресъхва. През зимата не е нужно да го поливате толкова често. Бамбукът понася добре сухотата на въздуха, така че не е необходимо постоянно да пулверизирате растението. Високите видове се нуждаят от редовно поливане и подхранване през периода на растеж. Пресаждайте всяка година младите растения, а по-старите през 2-3 години.

В цветарските магазини често може да видите странни спираловидно увити растения с голи стъбла и розетка от листа на върха. Понякога стъблата изглеждат като прави тръбички и се продават навързани на снопчета. И в двата случая растенията носят името бамбук на щастието (Lucky Bamboo). Всъщност това не е бамбук, а една от многото разновидности на драцената – драцена сандериана.

Бамбукът и Фън-шуй

Според философията на фън-шуй бамбук трябва да се постави в източните и югоизточните части на дома, за да привлича късмет, благоденствие, здраве и живителен приток на благотворното ци към дома. В градината бамбук трябва да се засажда в източната част на градината, за да носи здраве и дълголетие, да осигурява приток на положителна енергия към дома. Според фън-шуй кухите стебла на бамбука притежават също така силна защитна функция спрямо негативните влияния на околната среда. Те са способни да трансформират неблагоприятните влияния в благоприятни или изцяло да ни неутрализират.

Друга символика на бамбук

В японската култура растението олицетворява разцвет, мир и дълголетие. Освен това бамбукът се явява символ на конфуцианския принцип на синовна почтителност към родителите. Бамбукът съгласно дзен будизма олицетворява мъжката воля и непоклатимост, защото растението не се чупи и е много здраво.

Бамбукът е част от символиката на философските и религиозни течения. Той е атрибут на някои от даоистките безсмъртни, на будистката богиня на милосърдието Гуанин, символ на синовната обич в конфуцианската парадигма, а според философията на фън-шуй, бамбукът и предметите от бамбук се считат за изключително благоприятни за човешката енергетика.

Не пропускайте да видите и нашите вкусни рецепти с бамбук:

- пилешко месо с бамбук;

- свинско с бамбук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.8
52
44
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Доктор
Доктор
22.12.2012 20:24
Сорта който се използава за готвене е Мосо едулис и Мосо пубесценс, а това на снимките е Бамбук на щастието(Драцена сандериана), който е отровен!
1
0
Виелица
Виелица
19.12.2012 21:32
не се карайте, растенийцето наистина не е бамбук
2
0
Бамбукова глава
Бамбукова глава
19.12.2012 17:13
Разбира се, че е бамбук - не знам какви драцени гледате у вас
0
2
Francisco
Francisco
19.12.2012 15:24
Много хубава тема, но това на снимките е драцена - не е бамбук ;)
3
0