Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Спанакът е боец срещу диабета

Спанакът е боец срещу диабета

Спанак

Спанакът се оказва много полезен срещу диабета. За добродетелите на "железния зеленчук" пише British Medical Journal в обширно изследване, посветено на консумацията на плодове и зеленчуци и тяхното въздействие върху захарния диабет от тип 2.

Хората, които консумират дневно 150 грама спанак и други зеленолистни зеленчуци, рискуват с 14 на сто по-малко да развият споменатия диабет от тези, които консумират само 20 грама.

Все пак учените предупреждават, че не бива сега да се втурнете да се тъпчете със спанак. Трябва да сте внимателни с начина на термична обработка на спанака.

Тя може значително да намали здравословния му ефект. Правилно приготвен, той трябва да запази високото си съдържание на антиоксиданти. Точно те са тези, които предпазват организма от свободните радикали.

Спанакът е богат на магнезий, който придава зеления му цвят. Този химичен елемент способства за активизирането на инсулина, хормон, който контролира нивата на гликогена в кръвта.

Диетолозите съветват да включим в менюто си най-малко пет дневни порции плодове и зеленчуци, сред които достойно място да заема и спанакът.

Ето списък и на други храни, подходящи при диабет:

Спанак на Фурна

Млечни: прясно и кисело мляко, диетична извара, овче и краве сирене, кашкавал, топени сирена и др.

Месни: телешко, говеждо, агнешко, нетлъсто свинско и овче, заешко, птиче месо, риба, телешки салам, кренвирши, нетлъста шунка и филе, яйца - предимно белтъците.

Тестени: хляб – типов, ръжен, пълнозърнест, диабетични шоколад, бонбони, бисквити, кексове и кремове, мармалад и конфитюр и др. приготвени без захар, овесени ядки, ориз и грис в ограничени количества.

Варива и ядки: зрял фасул, леща, грах, соя – в ограничени количества до 50 грама, лешници, орехи, фъстъци, бадеми – 30 грама дневно.

Зеленчуци: в умерени количества до 200 грама: зеле, патладжани, бакла, карфиол, киселец, коприва, лук, праз, моркови, пиперки, ряпа, зелен фасул, алабаш, червено цвекло, до 100 грама картофи и зелен грах.

Плодове: в ограничени количества до 150-200 г череши, портокали, лимони, праскови, боровинки, дренки, мандарини, несладки круши, ябълки, ананас, вишни, дюли, до 200-300 грама – дини, пъпеши, малини, ягоди, къпини, тиква, грейпфрут.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest