gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Плодове, повишаващи киселинността в организма

Плодове, повишаващи киселинността в организма

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Ананас
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Стойността на pH на храната и соковете, които консумираме, може да се отрази на цялостния pH баланс на тялото. Прекаляване то с продукти, богати на киселини, може да повлияе неблагоприятно върху емайла на зъбите, както и върху други части на тялото. Поради тази причина тези продукти трябва да се консумират умерено. Скалата на pH се измерва от 0 до 14. Колкото по-ниско е нивото на pH, толкова по-голяма е киселинността.

Лимонови сокове и лайм

С pH от 2 до 2.60, лимоновият сок е един от най-киселите сокове. Малките жълти цитруси се отглеждат при топли климатични условия. От тях по традиция се приготвят сосове, лимонада, лимонови десерти и пайове. Лаймът – специфичният зелен лимон, също е много киселинен. Неговите нива бележат от 2 до 2.35 по скалата на pH. И двата плодови сока са безценни източници на витамин С.

Сок от ананас

Тропичният плод е голям и много сочен. Ананасовият сок е един от най-вкусните. Пресните или консервираните сокове на плода имат сладко-тръпчив вкус и широко се използват за направата на коктейли и ястия. pH на ананаса се движи между 3.30 и 3.60.

Портокалов Сок

Портокалови и грейпфрут сокове

Тези два сока са едни от най-предпочитаните на закуска. Нивото на киселинност на портокаловия сок е от 3.30 до 4.19, докато киселинния баланс на грейпфрута е 3. Коктейлите с грейпфрут обаче съдържат по-ниско pH и по-високо съдържание на захар.

Сок от червена боровинка

Сокът от малките сладко-тръпчиви на вкус плодове се препоръчва за подобряване на състоянието и функциите на пикочните пътища. Нивото на киселинност на червена боровинка е между 2.45 и 3.

Основната причина в тялото да се формира твърде киселинна среда е свръхпроизводството на млечна киселина. Това се получава, когато е налице влошен метаболизъм, повишаване на стреса, прекомерната употреба на сладки храни или плодове.

Ако повишената киселинност се превърне в хроничен проблем, то тогава тялото ще изпитва трудности при усвояването на полезните за организма минерали. Резултатът е повишена чувствителност към болка. Киселинността е една от причините за увеличаването на алергиите и възпаленията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest