Много хора имат навика да консумират ябълките без обелките. Ако обаче не знаете, обелките са два пъти по-полезни от вътрешността на самата ябълка.
Ябълката е най-полезна за организма, когато се яде с обелките. Според специалистите дори, ако хапваме само обелки от ябълки – най-добре.
Полезните вещества, които се съдържат в обелките на червените и жълти плодове, спомагат за изграждането на мускулната маса. Това е от съществено значение за поддържане на телесното тегло.
В кората на ябълката се съдържа урсолова киселина. Тя оказва постоянен контрол върху холестерола и нивата на кръвната захар. Според учени от Европа консумацията на ябълки е един от малкото пътища, посредством които по естествен начин тялото може да си набави въпросната киселина.
Урсоловата киселина е един от малкото натурални продукти, които са в състояние да неутрализират процеса на увреждане на мускулите. Той се наблюдава заедно с напредването на възрастта.
Важността на урсоловата киселина за човешкото здраве била открита случайно, докато лекари търсили лекарство, което да спре мускулната атрофия при възрастните хора и да ги възстанови бързо след фрактури на крайниците.
Част от киселината била приложена на опитни мишки. След приема мускулите им се уголемили, а костите им станали по-здрави.
Едно по-предишно изследване пък показа, че в кората на ябълките се съдържат полезните фитохимикали. Те имат антиракови свойства. Фитохимикалите се борят срещу три вида рак, които са най-често срещани при хората – на белите дробове, на правото черво и на черния дроб.
Установено бе, че освен в коратаговорни за тяхното антираково действие. Полезните фитохимикали се съдържат освен в кората и в семената на ябълките.
Според резултатите, достигнати от американските специалисти, в кората на ябълките се съдържат фитохимикали с доказано антиоксидантно и антираково действие в пъти повече, отколкото в самия плод.
Коментари