Gotvach.bg»Статии»Плодове»Захарна Ябълка

Захарна Ябълка

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
87473
Захарна ябълка
Снимка: balconygardenweb.com

Захарната ябълка /Annona squamosa/ принадлежи към семейство Annonaceae. Точното ѝ място на произход не е известно. Макар че преди се е смятало, че идва от Индия, днес се допуска, че може да е с централноамерикански произход. Сега култивирането на Захарна ябълка е най-често срещано в Бразилия и Индия, къде е една от най-важните плодни култури.

Захарна ябълка е нискорастящо дърво или голям храст, който достига 3-7 м височина. Има разпръсната или отворена корона, образувана от клони, които растат в неправилна форма.

Листата са прости, алтернативни, елиптични и дълги 5-11 см, с ширина 2-5 см. Те са тъмнозелени при върха и светлозелени от долната страна.

Захарните ябълкови цветове са ароматни. Имат зелен оттенък отвън и сметанов цвят отвътре. Притежават шест венчелистчета.

Плодовете са овални, с диаметър между 5 и 12 см, жълтеникави. Пулпата им е бяла или жълтеникава, с много семена. Те са сладки, ароматни.

Отглеждане на Захарна ябълка

Захарната ябълка може да се отглежда в саксия като някои цитурси, но изисква редовно подрязване.

Захарното ябълково дърво започва да произвежда плодове на възраст от 3-4 години и намалява след 12-15 години. Средно възрастно дърво произвежда между 100-180 плода годишно.

Плодове не узряват едновременно и времето на събиране може да варира. Индикация за узряването е промяната в цвета на семената, които преминават от светлокафяв до почти черен цвят при узрялата фаза. Плодовете от захарната ябълка са много деликатни и трябва да се берат много внимателно.

Състав на Захарна ябълка

Плодовете се консумират главно свежи, тъй като имат богат и сладък вкус. Те са много вкусни, питателни, богати на захар, протеини, желязо, калий и фосфор. Захарната ябълка е богат източник на витамин А, витамин В6 и витамин С.

Захарна ябълка в кулинарията

Плодовете се използват в тестени сладкиши, сокове, сорбета, десерти, вино и сладолед. Захарната ябълка може да се използва още при рецепти за смутита, печени плодове, домашни желета, шейкове, плодова салата и др.

Ползи от захарната ябълка

Сладолед от захарна ябълка

Захарната ябълка е богата на витамин С, който помага за неутрализиране на свободните радикали в организма. Съдържанието на витамин А в плода прави кожата и косата ви здрави.

Магнезият, който се намира в ябълковото пюре, помага за предпазването на сърцето от сърдечно-съдови заболявания и отпускане на мускулите.

Захарната ябълка изравнява водния баланс в тялото. Облекчава симптомите на ревматизъм и артрит. Подобрява храносмилането и се бори ефикасно със запека.

Калият, който се съдържа в него, нормализира кръвното налягане и се бори срещу мускулната слабост.

Плодовете могат да се консумират сами по себе си или под формата на шейкове, смутита, десерти и сладолед. Освен това, този вкусен плод е отлична алтернатива на млечните продукти, което го прави идеален за тези, които са алергични към млечни продукти, тъй като осигурява същото хранене. Ако страдате от непоносимост към лактозата, можете да използвате захарната ябълка, като заместител на млечните продукти. Трябва да признаем, че през последните години алтернативите на животински продукти станаха много популярни. Някои хора като вегетарианци и веган избират да се откажат от тях поради състраданието си към животните и нежеланието да ги експлоатират за мляко. Но други спират животинските продукти поради здравословни причини. Каквато и да е вашата причина да се откажете от тях, знайте, че захарната ябълка може да ви е много полезна в това отношение. Тя е вкусна и може да бъде вложена в широка гама от рецепти за десерти.

Ето и някои от най-известните ползи на захарната ябълка:

1. Подсилва косата и кожата

Благодарение на високите нива на витамин А, захарната ябълка е чудесно средство в борбата за здрава кожа, силна коса и по-добро зрение. Играе роля в овлажняването и забавя стареенето. Кремообразната част на плода или пулпа могат да се използват като балсам за лечение на циреи и язви. Външната обвивка на захарната ябълка е полезна в борбата срещу кариеса и болката във венците, твърди изданието Stylecraze.

2. Съдейства за поддържане на здравословно тегло

Вкусните захарни ябълки са полезни за тези, които трябва да качат килограми, защото страдат от прекалено ниско телесно тегло. Не забравяйте, че както наднорменото тегло е опасно, така и понижената телесна маса не е полезна за вашето общо състояние. Във втория случай захарната ябълка може да ви е много полезна. Смес от захарна ябълка, мед и яйчен крем (когато се консумира редовно) ще помогне да добавите необходимото тегло и тези много необходими калории. Всичко това ще се случи по здравословен начин. Разбира се, можете да качите килограми бързо, ако прекалявате с пържено пиле, вкусна пица, тестени закуски, но това ще навреди на фигурата ви.

3. Захарна ябълка е полезна за бременни жени

Ябълковият крем помага за ефективното развитие на мозъка, нервната система и имунната система на плода. Редовната консумация на крем от захарна ябълка също намалява риска от спонтанен аборт по време на бременност и минимизира степента на болка при раждане. Плодът също помага на бъдещата майка да се справи със сутрешното гадене, изтръпването и промените в настроението. Редовната консумация на захарна ябълка по време на бременност е отлична за производството на кърма.

4. Полезен плод при астма

Плодов шейк със захарна ябълка

Ябълковият крем е богат на витамин В6, който помага за намаляване на бронхиалното възпаление и помага за предотвратяване на астматични пристъпи.

5. Захарната ябълка намалява риска от инфаркт

Съдържанието на магнезий в ябълковия крем помага за защита на сърцето от сърдечен удар и може да помогне за отпускане на мускулите. Нещо повече, витамин В6 в ябълковия крем помага да се предотврати събирането на хомоцистеин, което също така минимизира риска от сърдечни заболявания.

6. Подпомага храносмилането

Ябълковият крем от захарна ябълка е богат на мед и диетични фибри, които помагат за храносмилането, спомагат за облекчаване на движението на червата и предпазват от запек. Пюрето от захарната ябълка може да бъде консумиран с вода и така ще помогне за излекуване на диарията.

7. Отличен за диабетици

Наличието на крем от захарна ябълка за диабет се счита за много ефективно. Изобилието от диетични фибри в крема от захарна ябълка помага да се забави усвояването на захарта и намалява риска от развитие на диабет тип 2.

8. Контролира кръвното налягане

Захарните ябълки са добри източници на калий и магнезий, които помагат да се контролират нивата на кръвното налягане. За тези с променливи нива на кръвното налягане захарните ябълки са добро решение.

9. Намалява холестерола

Захарните ябълки съдържат високи нива на ниацин и диетични фибри, които спомагат за ефективно понижаване на нивата на холестерола.

10. Захарните ябълки са полезни при анемия

Захарните ябълки служат като стимулант, охлаждаща течност, отхрачващо средство. Освен това те са богатият източник на желязо и са много полезни при лечение на анемия. Разбира се, за пълното справяне с проблема, трябва да заложите и на специална диета при анемия.

Захарна ябълка при бременност

Захарната ябълка е богата на мед. Това е полезно за бременни жени, тъй като те се нуждаят от около 1000 микрограма мед всеки ден. Следователно консумирането на тези ябълки по време на бременност е от полза както за майката, така и за детето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати