gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Фъстъци и бадеми пазят мозъка

Фъстъци и бадеми пазят мозъка

Фъстъци и бадеми пазят мозъка
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Мнозина, най-вече дамите, избягват консумацията на ядки, защото в тях се съдържат големи количества калории. Ядките са полезни, изключително полезни за вашето здраве.

В тях се съдържат вещества, без които организмът на практика не може да функционира правилно – витамини, антиоксиданти и минерали.

Дори мазнините, които ядките съдържат, носят ползи – те значително намаляват лошия холестерол, като в същото време са предпазна мярка срещу развитието на рак.

Ето един бърз поглед върху предназначението на вкусните ядки:

Фъстъците вършат незаменима работа, регулирайки стойностите на захарта в тялото. Той е богат на фолиева киселина, която способства за обновяването на клетките. Фъстъците подобряват паметта и вниманието, а освен това те са необходими и за нормалното функциониране на нервната система, сърцето, черния дроб и другите вътрешни органи.

Не трябва да се злоупотребява с приемането на сурови фъстъци, защото те могат да предизвикат нарушения в храносмилането.

Орехите са незаменим източник на Омега-3 мастни киселини които подпомагат нормалното функциониране на нервната система. В същото време спомагат за по-бързото заздравяване на счупена кост.

Индийският орех от своя страна е с богато съдържание на цинк. Той е верен другар на имунитета и бодрия дух, нормализирайки също така функциите на лимфната система.

За бременните и хората, които не консумират месо и месни продукти, индийският орех набавя необходимото за организма желязо. Магнезият, който се съдържа в него, оказва отпускащ за нервите и мускулите ефект.

Фъстъци и бадеми пазят мозъка

Бадемите се препоръчват при наличие на риск от Алцхаймер, тъй като са благодатен източник на витамин Е. Бадемите съдържат най-много калций и витамин Е. Те са полезни при малокръвие, нарушения в зрението, а бадемовото масло действа благотворно на кожата, защото отстранява почти всички раздразнения. При заболявания на стомашно-чревния тракт и бъбреците се препоръчва да се приемат едновременно бадеми и топло мляко.

Специалистите препоръчват бадеми при повишено ниво на холестерол, хипертония, ракови заболявания, очни болести, затлъстяване, язви, киселини. Горчивите видове бадеми обаче съдържат твърде голямо количество ефирни масла, които могат да нанесат вреда на здравето.

Лешниците са пръв приятел на мозъка. Те го даряват с така необходимия му витамин В, с полезни мазни киселини и липиди.

Шамфъстъкът е особено полезен при жълтеница и други заболявания на черния дроб, при гадене, а също така е прекрасно профилактично средство за болестите на сърцето. Зеленият цвят на шамфъстъка е белег за това, че той е узрял, а следователно е станал по-вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest