Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Факти за маслините

Факти за маслините

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Маслини
Двустенна термочаша за кафе и чай - 220 мл-22%
Качество без компромис:
Двустенна термочаша за кафе и чай - 220 мл
16.00 лв.
12.48 лв.

Култивирането на маслините е едно от първите постижения на човешката цивилизация. Според археологически данни маслините са били отглеждани три хиляди години преди новата ера.

Дълги векове маслините са се отглеждали на Крит и в Сирия. Маслините дълго време са били един от основните източни на доход в Минойското царство.

След това финикийските мореплаватели ги разпространили по цялото средиземноморско крайбрежие. Маслиновото масло – зехтинът отдавна има свещено значение.

В християнството зехтинът често се използва в тайнството на миропомазването. В много култури със зехтин са се намазвали телата на покойниците преди погребение.

Преселниците в Новия свят взели със себе си грозде и маслини, за да ги използват не само като храна, но и в ритуалите си. Днес Калифорния е един от основните доставчици на маслини извън Средиземноморието.

Средната продължителност на живота на маслиновото дърво е петстотин години, но някои дървета могат да достигнат до възраст от хиляда и петстотин години.

Салата с Маслини

Смята се, че възрастта на дърветата на Елеонската планина в Йерусалим, известна още като Маслинената планина, надвишава две хиляди години. Разликата между зелените и черните маслини е само в степента на тяхната зрялост.

Узрелите маслини са черни на цвят. Над деветдесет процента от маслините по света се използват за производството на зехтин. Почти деветдесет и осем процента от земята, която се използва за отглеждане на маслини, се намира в Средиземноморието.

В Европа има около петстотин милиона маслинови дръвчета. Маслините се събират от ноември, шест до осем месеца след техния цъфтеж. Ако се използват за зехтин, те се изпращат към пресоващите машини в деня на събирането им.

Току що събраните маслини не стават за ядене – тогава те са прекалено горчиви. За да станат ядливи, те трябва да бъдат мариновани в марината с морска сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest