Маслините присъстват на трапезата на хората от незапомнени времена. Древните гърци смятали, че маслиновото дърво е божествено и е пратено на хората от богинята Атина Палада.
Гърците са гледали на малките плодчета като на плодове на мъдростта и плодородието.
В Древен Египет също считали, че маслината идва от Боговете. Египтяните свързвали дървото с богинята Изида и то било символ на справедливостта.
В християнската религия пък се смята, че гълъбът с маслинена клонка в човката известява примирието между Бога и хората.
Най-вероятно почитта към маслиновото дърво тръгва от това, че то има дълъг живот и че дори може да бъде безсмъртно също като Боговете.
В магазините се предлагат зелени и черни маслини. Те обаче не са различни и не виреят на различни по сорт дървета. А просто са зрели и узрели. Иначе сортовете маслини биват много - от такива с големината на череша или вишна, до слива.
Маслините не могат да се ядат прясно откъснати от дървото. Твърди и горчива си. След необходимата обработка стават годни за консумиране.
Маслините са богати на витамините А, В, D, E. Благодарение на тях маслините са важни за мозъка и нервната система, за доброто зрение, за здрави кости и зъби, срещу сърдечно-съдовите заболявания, преждевременното стареене и злокачествените тумори.
Маслините възбуждат апетита и затова се предлагат като предястие. Установено е, че ежедневното приемане на 10 маслини предпазва от гастрит и язва на стомаха.
Според учените олеиновата киселина, която е основна съставка в зехтина, предпазва от рак на гърдата. Ето защо жените от Средиземноморието боледуват по-рядко от коварната болест, тъй като киселината присъства в повечето ястия на местната кухня.
Зехтинът може да облекчи главоболието не по-зле от аналгина. Маслините помагат за неутрализиране на токсичните вещества. Прибавени към много алкохолни коктейли, те не само овкусяват напитката, но и предпазват от махмурлук на следващия ден.
Има поверие, че маслините и зехтинът увеличават мъжката сила. Досега това твърдение не е доказано. Но е факт, че жителите от Средиземноморието наистина се славят с горещия си темперамент.
Според австралийски учени пък има зависимост между консумацията на зехтин и появата на бръчки. Олеиновата киселина в маслините и студено пресования зехтин прониква през мембраната на кожните клетки и ги изпълва.
Коментари