gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво трябва да знаем за руколата

Какво трябва да знаем за руколата

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95042k
Какво трябва да знаем за руколата
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Руколата е фин листен зеленчук. Листенца рукола се прибавят най-вече към салатите. Тенденцията е листният зеленчук все повече да навлиза в българската кулинария.

Нека открехнем завесата и разберем за какво е полезна руколата и какви са нейните приложения в кухнята. Въпреки че звучи екзотично, руколата всъщност е непретенциозно растение, растящо както в Европа, така и в Мала Азия и Северна Африка. Растението не е особено капризно и може да бъде отглеждано дори и в двора. Нуждае се от светлина и редовно поливане.

Добрата новина е, че вкусната рукола е изключително диетична храна. В 100 грама от растението се съдържат само 26 калории. Редовната консумация на рукола снабдява организма с ценните витамини А и С, които действат и като мощни антиоксиданти.

В този листен зеленчук се съдържат и витамини от групата В. Сред тях са противостресовия витамин В1, както и витамин В9 (познат още като фолиева киселина или фолацин), който е от съществено значение за обменните процеси и притежава известно антираково действие.

Този витамин, представен в руколата, способства за по-лесното разделяне на клетките. Ето защо се препоръчва рукола да бъде добавяна към ястията най-вече на бременните жени.

Какво трябва да знаем за руколата

Руколата е добър източник и на калий. Така че, хапвайки повече рукола ще осигурите нормалното функциониране на сърдечния мускул и нервната система. Желязото в растението пък се грижи за намаляване на риска от анемия.

Добрата изненада е, че руколата съдържа Омега-3 мастни киселини, чиято роля е да поддържат здравословния баланс в тялото.

Вкусовите характеристики на фините листенца са не по-малко значими. Руколата има специфичен аромат на ядки и лек пикантен вкус, придава неповторима свежест на ястията. Препоръчително е да се добавя към салати. Най-добре ще е те да са овкусени със зехтин и баласамов оцет. Целта е да се запазят и дори подсилят здравословните й функции.

Използването й в кулинарията не се ограничава само до салатите. Листенца рукола се добавят към някои пици и меса. Пресовайки рукола ще получите страхотно песто, което можете да добавите към сосове за паста или към ризото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.1
51
44
32
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Даниела
Даниела
06.04.2016 12:59
Много обичам рукола.Приготвям салата от марула+рукола+цветна марула.Вкусно и много красиво за окото!Да,на пица в комбинация с моцарела и бекон/прошуто е традиционната ,,Четири сезона''в Италия.
3
2
Александра
Александра
06.04.2016 12:27
Прекрасна е аз много я харесвам върху пица с моцарела и прошуто, уникална комбинация
2
0
Веселина Константинова
Аз също много я харесвам и често я употребявам!
1
0