Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво трябва да знаем за цикорията

Какво трябва да знаем за цикорията

Teodora KrumovaTeodora Krumova
Чирак
8
Цикорията (Cichorium intybus)

Цикорията (Cichorium intybus) е чедо на белгийския народ. Расте навсякъде, особено по нашите ширини, но най-разпространена е в Европа, и то във Франция.

Може да се отглежда целогодишно, но се предпочита през зимните месеци. Може да се консумира както прясна, така и след термична обработка. Ако искате да запази свежестта си, трябва да я съхранявате на тъмно, във влажна кърпа.

Състав на цикорията

Синята жлъчка е зеленчукова храна. Употребяват се младите свежи листа, които израстват от кореноплодите и съдържат белтъчини, захари, минерални соли и инулин.

Коренът на цикория съдържа фруктоза, гликозид, каротин, витамини от група В, витамин С, макро и микроелементи Na, K, Ca, Mg, P, Fe и др. Цикорията съдържа витамин А, С, Е и някои от групата В. Освен това е източник на калий и инулин.

Здравословни ползи то синя жлъчка

Цикорията - Синя жлъчка

Цикорията е широко използвано растение като жлъчкогонно средство - известна е още под името синя жлъчка. В България цикорията е позната още и с имената бърдоква, гвачка, дива радикя, дъвка, жилаво цвете, злъчка, свинок и др.

Влияе благоприятно на храносмилателната система, бъбреците и имунитета.

Оказва се, че цикорията подпомага отслабването, защото допринася с усещане за ситост. Същевременно цикорията е полезна и при много кожни проблеми. Установено е, че тя има противогъбични свойства, които могат да помогнат при лечението на определени форми на кандида и екзема.

Лечението се прилага локално. Коренът от цикория се оказва полезен и при възпаление на ставите от подагра.

Цикорията често е считана за доста ценен пробиотик. Подобрява функцията на червата и насърчава работата на полезните бактерии.

В кулинарията

Често се приготвя в салати, с плодове като ябълка, грейпфрут или портокал, използва се за пълнеж на някои ястия или в комбинация с ядкови млека като бадемово, кокосово, соево и др.

Вижте още защо да пиете цикория като заместител на кафе, както и още кулинарни идеи с цикория.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен