gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се съхранява месо без хладилник

Как се съхранява месо без хладилник

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Месо
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Ако се налага да съхранявате месо без хладилник, има проверени методи за това. Можете да използвате смес от олио и зеленчуци. Измийте чушки и домати, нарежете ги на кръгчета, смесете ги с нарязани на ситно зелени подправки и олио.

Разбъркайте така, че от зеленчуците да се отдели сок. С тази смес намажете месото така че да се покрие с парченцата зеленчуци. Съхранявайте на студено място на температура не по-висока от осем градуса. Така се съхранява месо за едно денонощие.

Можете да съхранявате месо с помощта на кисело мляко или оцет. Залейте телешкото или говеждото месо с кисело мляко така, че да е покрито изцяло. Млякото ще съхрани месото за два или три дни.

Говеждото, еленското, агнешкото, овнешкото и заешкото месо се съхранява в оцет. Кипнете малко вода с нарязан на кръгчета лук и подправки по вкус, добавете малко оцет. Охладете и залейте месото.

Поставете в глинен съд и съхранявайте до 3 дни през лятото и до 5 дни през зимата. За много кратко време може да съхраните месото, като го увиете в памучна кърпа, напоена с оцет.

Сурово Месо

Добър резултат дава намазването на парче месо с горчица, след това се увива месото в плат, намазан с горчица и се поставя в плътно затворен найлонов плик.

За да съхраните месо повече от пет дни, трябва да го осолите. Така може да го съхранявате двадесетина дни. Този метод е подходящ за телешко, свинско, говеждо месо.

За целта се приготвя разтвор от вода и сол – 4 супени лъжици сол на един литър вода. Добавя се една супена лъжица захар и зелени подправки, нарязани на ситно.

С половината сол, захар и подправки се прави разтвора, с другата се натърква месото. Първо се обработва месото, като се натърква със сместа, оставя се в дървен, глинен или емайлиран съд и се затиска с тежест. Оставя се два дни на студено или в краен случай на стайна температура.

Останалата част от сместа се залива с охладена преварена вода, но след като минат два дни. Тогава месото се изнася на студено място с температура до осем градуса.

Месото може да се съхрани така повече от три седмици, като през ден трябва да се обръща. През цялото време месото трябва да е затиснато с тежест и с капак. Малки парчета месо, език и субпродукти могат да престоят осолени десетина дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Цв.М
Цв.М
22.02.2014 11:41
Много ми помогна тая статия :) ако е горещо лято с 40градуса температура,къде да го сложа на 8 градуса ако нямам хладилник?????
2
0
Васко
Васко
20.01.2015 12:57
Занеси го някъде по на север!
0
1