gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за почистване на кухненските съдове

Съвети за почистване на кухненските съдове

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Съвети за почистване на кухненските съдове

Порцелановите и керамични съдове трябва да се почистват само с топла вода и мек препарат. Същото важи и за емайлираните тенджери, тъй като ако се почистват с абразивен препарат, след време емайлът потъмнява.

Емайлираните съдове добре се почистват с вода и сода за хляб. Пропорцията е две чаени лъжички на един литър вода. Ако върху емайлираните съдове има ръжда, тя се отстранява с памучен тампон, напоен в оцет.

Добре е след измиването и подсушаването на съдовете да ги излъскате до блясък с мека кърпа. За да блести стъклото на капаците на тенджерите, както и йенското стъкло, изплакнете го с вода с добавка на няколко капки оцет. Стъклените съдове, изцапани с масло или мазнина, добре се измиват с помощта на горчица или утайка от кафе.

Съдове, в които сте приготвяли яйца или сте варили мляко, първо измийте със студена вода, а след това още веднъж измийте с препарат и топла вода. За да почистите съд, в който е варено мляко и е прегоряло в него, използвайте памучен тампон с горчица или с утайка от кафе.

Съвети за почистване на кухненските съдове

Потъмнелите алуминиеви съдове се измиват лесно, ако предварително се натъркат с памучен тампон, напоен с разтвор на вода и оцет. Загорелите места по алуминиевите съдове се отстраняват с помощта на разрязана ябълка.

За да отстраните загорялото по тигана, веднага след употреба го напълнете с гореща вода. За да почистите тавите от черни налепи, измийте ги с гореща вода и препарат, изплакнете със студена вода, натъркайте със сода за хляб и след това избършете с чиста кърпа.

Тефлоновите съдове са много удобни, но изискват специални грижи. Никога не почиствайте тефлоновите съдове с метални телчета или с абразивни препарати. Използвайте за почистването им само меки гъби и препарати с меко действие.

Загорялото по тефлоновото покритие се почиства, като в тигана се слагат две супени лъжици бакпулвер, долива се половин чаша вода, кипва се и след това се охлажда. Тиганът се почиства с мека гъба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest