Витамин B8 (Инозитол)
Vitamin B8 - InositolVitamin B8 (Inozitol)
gotvach.bg»Статии»Витамини»Витамин B8 (Инозитол)

Витамин B8 (Инозитол)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24834k
Wитамин B8

Витамините от В-групата са водоразтворими витамини, които играят важна роля в протичането на функциите в човешкия организъм. Общо 8 витамина се причисляват към тази група, като всички те са особено необходими за метаболитните процеси в тялото и преобразуването на храната в енергия. Това ни помага да сме жизнени и активни всеки ден.

В следващите редове ще разгледаме един от най-важните представители на В-групата, а именно - витамин В8. Вижте какви са неговите функции, какво се случва в случай на дефицит на витамин В8 и как да си набавите.

Витамин B8, известен още като инозит или инозитол е витамин от групата B. Той е гликозен полимер, необходим за правилното образуване на клетъчните мембрани в организма. Витамин В8 се синтезира в организма, но в недостатъчно количество.

Витамин B8 улеснява метаболизма на мастните киселини, предпазва черния дроб от мастна дегенерация. Този витамин пречи на отлагането на холестерол по стените на артериите, а същевременно подпомага процесите на детоксикация на организма. Витамин В8 спомага за извличането на вредните субстанции, натрупващи се в организма в резултат на лекарствен прием.

Витамин B8 съставя мембраните на клетките във вид на фосфоинозитиди и заема 2-8% от вътрешния слой на мембраната. Не се знае много за синтеза на това уникално съединение, но се знае, че 3/4 от потребността на организма се покриват за сметка на собствения синтез. Витамин В8 се синтезира от стомашната микрофлора и успоредно с това трябва да постъпва в организма чрез храната. Инозитолът не се променя под въздействието на киселини и алкали. При нагряване се разрушава частично - до 50%.

Историята на Витамин В8 започва през 1848 г, когато е открит от немският химик Либих, който извлякъл вещество със сладък вкус от месен бульон. След близо век на изследвания е категорично установено, че Витамин В8 е важен за функционирането на нервните клетки. Инозитол, както и витамин С, е производно на добре познатата ни глюкоза. Това е и причината преди време да го наричат витамин ВС.

Витамин В8 е особено важен за клетъчното деление. В по-големи концентрации той присъства в ретината, тъканите на мозъка и черния дроб. Инозитолът поддържа в добро състояние и нервната система. Отделя се в големи количества чрез майчиното мляко, което кара специалистите да заключат, че той има пряка връзка със състоянието на имунната система. След направени проучвания се доказва, че той има много благоприятен ефект при лечение на усложненията, причинени от диабет.

Приемането на хранителни добавки с този витамин в случаи на засегнати от рак клетки, води до спиране на растежа на туморните малформации и дори способства за обратното развитие на болните клетки. Най-добри резултати са постигнати при мъже, които страдат от рак на простата, пениса или тестисите.

Учените са категорични, че кофеинът е враг на витамин В8 и води до убиване на неговите запаси в организма. От известно време инозитол се намира на таблетки в аптеките и макар че дневната нужда на организма от инозитол е 250-600 мг, все пак твърда доза няма.

Ползи от витамин В8

Оризyt съдържа витамин B8

Установено е, че 1 г инозитол е много добро сънотворно. Сънотворният му ефект няма конкуренция сред нито един от съществуващите препарати. На всичкото отгоре тази доза няма странични ефекти и има уникалното свойство да променя качеството на съня.

Знае се, че в големи дози инозитолът притежава психотропно действие, подобно на това на съвременните транквилизатори. В8 може успешно да пребори депресия, невроза, като тушира пристъпите на паника и страх.

Този сякаш магичен витамин участва в регулирането на двигателната активност на стомаха, като е мощен стимулатор на развиването на полезната микрофлора. Има положително влияние върху работата на черния дроб, укрепва нервната система, както споменахме. В резултат на това може да предпазва от развиване на артеросклероза.

Витамин B8 намалява нивата на холестерола в кръвта; бори се със запека, както стана ясно той има стимулиращо действие върху храносмилателния тракт. Витамин В8 е много полезен при синдрома на поликистозните яйчници, важен е за работата на няколко важни мозъчни невротрансмитери.

Дефицит на витамин В8

Недостигът на витамин B8 може да причини кожни заболявания, болки в мускулите и дори и психични смущения. При липса на достатъчни количества от този витамин мозъчните функции и паметта отслабват.

Витамин B8 влияе върху обмяната на веществата и нормалното образуване на кожата и космите. Дефицит и недостиг на витамин В8 може да предизвика раздразнителност и нарушения на настроението.

Прием на добавки с витамин В8

Витамин B8 (Инозитол)
Снимка: 1

Приемът на добавки с инозитол влияе положително при редица състояния. В следващите редове ще разгледаме на кои органи и системи влияе най-добре приемът на витамин В8:

1. Витамин В8 помага за отличното функциониране на циркулаторната система в организма. Помага на тялото да усвои повече глюкоза от кръвта и предпазва от висок холестерол, високи нива на кръвната захар и високо кръвно налягане. Инозитолът помага за преминаването на ценни хранителни вещества през циркулаторната система към и от определени клетки;

2. Регулира хормоналния баланс при жените - инозитолът е изключително важен за жени, които страдат от хормонален дисбаланс (най-вече при повишено производство на адрогени). Все пак е хубаво да се направи и консултация с лекар, който да предпише адекватна терапия;

3. Добавките с инозитол имат ценни лечебни свойства за женския фертилитет. Все повече проучвания сочат инозитол като важна добавка, която не само регулира хормоналния баланс, но и подобрява шансовете за успешно зачеване;

Източници на Витамин В8

Витамин В8 се съдържа в бъбреците, черния дроб, мозъка, маята, млякото, яйцата. Среща се в следните храни: фурми, лимони, портокали, смокини, ягоди, къпини, малини, цариградско грозде, гъби, житните култури, във вид на съединение като инозит фосфорна киселина с калций и магнезий, наричано фитин. Важни източници на Витамин В8 са и бананите, кафявия ориз, нерафинираният петмез.

Примерна таблица на храни, съдържащи Витамин В8

Бирената мая е източник на витамин B8

100 г продукт – количество Витамин В8 (мг)
ориз - 450 мг
пшеница – 370 мг
бирени дрожди – 270 мг
праскови – 210 мг
пресен зелен грах – 162 мг
стафиди – 130 мг
кайсии и зеле – 95 мг
лук – 90 мг
пшеничен хляб, диня и ягоди – 65 мг
домати – 45 мг
кокоше яйце – 33 мг

Странични ефекти от витамин В8

Важно е да се отбележи, че прекалено високият прием на алкохол и кафе значително намаляват усвояването на витамин В8 от клетките. Лекарства с естрогени и някои сулфамидни групи също пречат на правилното абсорбиране на витамина. Тоеа не може да се определи като страничен ефект от инозитола, но все пак е хубаво да се спомене, тъй като някои хора, приемащи добавката, не виждат никакъв ефект и смятат, че няма полза. Всъщност полза има, но неправилното взаимодействие я намалява и дори напълно я погубва.

Сред по-известните странични ефекти на инозитола са гадене и разстройство, които се получават при предозиране. За да се избегнат, добавката трябва да се приема в упоменатите на опаковката дневни дози.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес