gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Диета при забавен метаболизъм

Диета при забавен метаболизъм

DesislavaDesislava
Новак
217462
забавен метаболизъм
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Метаболизъмът се отнася до различни химични реакции, които се случват вътре в организма за поддържане на живота. Метаболизъмът се разделя на две основни категории: катаболизъм и анаболизъм. Катаболните реакции включват разбивка на по-големите молекули на по-малки, а анаболните реакции включват синтеза на сложните молекули.

Метаболизмът включва мозъка, червата, хормони, молекули и мастни клетки, химикалите, които заедно повлияват на нашето тегло чрез регулиране на скоростта, с която се изгарят калории. Лошите хранителни навици, генетика, липсата на физически упражнения и йо-йо ефект и диетите често се свързват с бавен метаболизъм.

Метаболизмът е от жизненоважно значение за регулирането на всички телесни процеси. Специалистите заключават, че храната може да промени генната експресия, като се свързва с определени рецептори, които засягат метаболизъм. Според Марк Хаймън, качеството на храната и хранителните навици, стрес и нива на физическа активност, се отразяват върху обмяната на веществата.

Тези фактори оказват влияние върху начина, по който тялото преработва храните, асимилира хранителните вещества, изгаря калориите и регулира здравето и теглото. Храната съдържа информация, която контролира метаболизма чрез инструктирането на гени, за да освободят определени хормони и ензими. А диета за бавен метаболизъм не е само за калории - тя интегрира качеството на храните.

Диетата за бавен метаболизъм цели стабилизиране на нивата на кръвна захар, подобряване на инсулиновата чувствителност, насърчаване на съхранението на въглехидратите под формата на гликоген, а не на мазнини и увеличаване на изгарянето на мазнини чрез процеса на термогенезата. Някои храни, като белтъчини и сложни въглехидрати, оказват топлинен ефект, което означава, че тялото трябва да работи по-усилено, за да извари, обработва и използва хранителните вещества, открити в тези храни.

Това от своя страна стимулира термогенезата, или допълнителната топлинна енергия, произведена от повишен метаболизъм. Диета за бавен метаболизъм също взема под внимание честота на хранене, размера, видовете храни, биохимичната индивидуалност и процентните съотношения на трите макронутриенти: белтъчини, въглехидрати и мазнини. Яденето на по-големи количества белтъчини и сложни въглехидрати и по-големи калориини разходи в сравнение с яденето на диета, богата на мазнини и преработени въглехидрати.

Работата на д-р Уилямс разкри, че храненето и хранителния статус влияе на генната експресия. Генната експресия, влияе на всички физически и биохимични характеристики на индивида, за това, диета може да промени състава на тялото и метаболизъма.

здравословно хранене

Всеки човек има уникален вид на метаболизъм, които могат да бъдат класифицирани в три основни категории: бавни окислители, бързи окислители и смесени окислители. Яденето на грешен тип храни за определена генетична конституция ще се отрази отрицателно на метаболизма и тялото няма да функционира оптимално и да получи правилен баланс на хранителните вещества.

Пълнозърнестите храни, диетата въз основа на плодове, зеленчуци, постен протеин, ядки и семена е най-доброто за оптимизиране на метаболизма, тъй като тя осигурява на организма подходящи инструменти за клетъчен ремонт, поддръжка и растеж. Аминокиселини се използват от организма като строителни блокове за ремонта и синтеза на протеин.

Девет от 20-те аминокиселини се смятат за важни и трябва да се получат само чрез диета. Диетата за бавен метаболизъм е осигуряване на адекватни нива на протеин при всяко хранене, за да поддържа анаболен ефект, което предпазва от загубата на мускулна маса.

Това помага да се увеличат минималните дневни изисквания на калориите, необходими на организма да извършва нормалните функции като дишането и храносмилането. Консумирането на пълноценен протеин на всеки 3 часа може да помогне за предотвратяване на загубата на чиста мускулна тъкан. Растителния протеин е непълен и изисква правилна комбинация на храните. Също така, при оптималното хранене се взема под внимание здравето на черния дроб, тъй като този орган играе важна роля в обмяната на веществата.

Бавният метаболизъм може да бъде резултат от множество фактори, включително генетика, яденето на грешни храни, които и не достатъчно физическа активност и използването на определени лекарствени продукти. Обикновено, бавения метаболизъм е резултат от комбинация от тези фактори. Интересното е, че въпреки общоприетото схващане, че нискокалоричните диети са полезни, те могат значително да понижат метаболитната функция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest