С китайски клечки можете да ядете не само в китайски ресторант, но можете да освежите ритуала на хранене, като ги използвате и за консумация у дома.
Не е трудно да се храните с китайски клечки, но просто трябва малко да потренирате, преди да отидете в китайския ресторант, където ще блеснете с уменията си.
Преди новата ера с китайски пръчици са се хранели само представителите на висшето общество в Китай. Простолюдието е започнало да ги използва едва през седми век. През дванадесети век пръчиците били заимствани от японците, корейците и виетнамците.
Еднократните пръчици са в хартиена опаковка, те са направени от шлифовано дърво и се предлагат в ресторантите. Пръчиците за многократна употреба са произведение на изкуството, те се украсяват с картини и инкрустации или пък са направени от благородни метали.
Според китайците, ако напълно неопитен човек се опита сам да се учи да яде с китайски пръчици, след петдесет обяда ще се е научил напълно сам на това изкуство.
Най-важното в употребата на китайски пръчици е да отпуснете ръката си. Иначе няма да се получи нищо. Ще приемем, че пръчиците са горна и долна, тъй като те се разполагат по този начин.
Първо се взима долната пръчица. Ръката е отпусната, кутрето и безименният пръст не се движат, а са допрени един до друг. Средният пръст и показалецът също не се движат. Долната пръчица се поставя между палеца и показалеца и я закрепваме така, че тънкият й край да опира в безименния пръст.
Горната пръчица се взима така, както бихте взели химикалка или молив. Когато искате да вземете парченце храна, основните движения се правят с горната пръчица. Долната винаги е неподвижна.
Преди да отидете в суши-бар или китайски ресторант, тренирайте уменията си, като взимате с пръчиците дребни предмети. Така нараства вероятността лесно да се справяте с по-едри парчета храна. Но ако все пак ви е много трудно, по-добре честно да си признаете, че не можете да използвате китайските клечки, отколкото да ставате за смях в ресторанта.
Коментари