gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Бъзак - лечебни свойства и състав

Бъзак - лечебни свойства и състав

DesislavaDesislava
Новак
217484
Бъз и бъзак
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Бъзакът, който е брат-близнак на бъза, е растение със силни терапевтични ефекти, които могат да се използват за лечение и профилактика на голям брой заболявания.

Бъзакът е многогодишно растение. Листата му са назъбени, а цветовете са бели, с приятна миризма. Неговите плодове са малки, черни и лъскави, с три издължени семена вътре. Растението може да се намери в планинските райони, и в долините на реките, където слънчевите лъчи не светят директно.

Цветовете са събират, когато повече от 2/3 от тях са цъфнали, плодовете се събират през есента, когато те са черни. Зеленкави плодчета не бива да се използват за консумация. Частите, използвани от това растение са цветовете, плодовете и кората на стеблото.

Цветовете съдържат гликозиди, танини, сапини, пектини, етерично масло, витамин С и минерални соли. В плодовете - алкалоиди, каротин, танини, органични киселини и витамини A, витамин B и C. Листата съдържат витамин С, а кората е богата на танини, ресинес и валеренична киселина. Всички тези съединения правят растението диуретик, средство за изпотяване със слабителни, противовъзпалителни и антисептични свойства.

Цветове от бъз

Бъзакът е силно антивирусно лекарство за стимулиране при лечение на дегенеративни заболявания, за предотвратяване на ракови заболявания, за контролиране на доброкачествени тумори. Тинктурата от плодовете на бъзът помага да се активира имунната система.

Бъзът също така помага за унищожаване на глисти. Плодовете и сока, получен от плодовете, могат да успокоят невралгия. Също така, той е полезен, в случай на ревматизъм, заболявания на дихателната система или ишиас. Кората се препоръчва за нефрит и отоци. Чаят от цветовете спомага за детоксикацията на организма, и се препоръчва за лечение на настинка и бронхит.

Според българската народна медицина бъзак може да се прилага като средство срещу затлъстяване, тъй като той притежава слабителни свойства и способност за премахване на водата от тъканите. Използва се в случаи на бъбречни атаки.

Той елиминира токсините от организма чрез урината, а също и чрез потта, като се увеличава отделителната дейност на изпотяващите жлези. Също така повишава секрецията на млечните жлези на жените, които кърмят.

Бъзакът чай се използва за фурункул, екземи, изгаряния, отоци и уртикария. Като компрес помага за лечение на конюнктивит, подуване на клепачите, като средство за намаляване на възпаленията, инфекциите и втечняване на секретите.

Внимание!

Бъзакът, не се препоръчва да се консумира в големи дози. Той може да създаде симптоми на интоксикация, повръщане, раздразнения на гърлото, стомашен изгаряния, затруднено дишане или конвулсии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
520
47
36
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Peppy Stankoulova
Peppy Stankoulova
25.04.2016 15:33
Което ще рече - за храста ( sambucus ebulus ).
0
2
Peppy Stankoulova
Peppy Stankoulova
25.04.2016 15:30
Значи , че тук се говори за бъзак .
4
1
Peppy Stankoulova
Peppy Stankoulova
25.04.2016 15:28
sambucus nigra - е дърво . sambucus ebulus - е храст .
1
0
Маринов
Маринов
26.10.2015 14:51
В "статията" се бъркат бъз и бъзак (Sambucus nigra et Sambucus ebulus). И от двата вида се прави захарен сироп, по-рядко-сок. Сиропът с мед не е траен защото съдържанието на захар често е под 30%. Ако се ползва сок, то той се нуждае от консервация( не термична!!!!!) защото бързо вкисва. Сокът е желателно да се приема в по-малки дози защото е по-наситен. Написаното дотук е относно бъзака(тревистия бъз или бъзак-Sambucus ebulus)). Храстовидния или дървесен,черен бъз (Sambucus nigra)e по-вкусен и с по-слабо действие. В продажба се предлага именно той, но според мен най-добре е ако го купувате, то да се купува от български производител чрез предварителна заявка да е от есенната реколта. Защото: Сиропът обикновено издържа 5-7 месеца на хладно-около +5-+8 градуса без да се вкисва. След това не се знае. В магазинната мрежа има вероятност да съдържа консервант. Ако някой иска още инфо- не се притеснявайте да питате отново. Успех на всички!
5
3
Маринов
Маринов
26.10.2015 14:27
Дозата е по една супена лъж. 1-2 пъти дневно за възрастен с тегло 70-80 кг.
3
2
Нанук
Нанук
13.08.2015 14:02
" ...не се препоръчва да се консумира в големи дози". Кажете моля, каква е дозата?? И кога реално си прекалил с дозата??
2
3
Петър
Петър
28.04.2015 18:25
Статията е за Чер бъз, бъз, трамбъз не за бъзак, оправете се не преписвайте глупости.
1
6
Поли
Поли
18.08.2015 20:15
Правилно, на мен също ми направи впечатление, че е преписано от статията за черния бъз!
1
2
даниела
даниела
18.02.2015 09:57
Аз също съм много доволна от свойствата на бъзака. Действа изключително за укрепване на имунната система. Лично го изпитах!
5
6
Слави
Слави
16.02.2014 16:41
Статията е много объркана. Смесват се бъз и бъзак, което е съвсем различно.Бъзака е бурен по полето, а бъз/черен бъз/ е храст/дърво/, което расте покрай реките и в населените места и извън тях и е показател за наличие на подземна вода.
9
11
Владимир Помаков
Владимир Помаков
19.11.2013 20:07
Моник, много бъркаш и заблуждаваш!!! Картинката е именно на бъзак - цветовете му са бели (той е сложноцветно растение) и миришат приятно. Плодовете - когато са умрели - са направо черни! Вярно е че съдържат някакъв алкалоид или гликозид, който в по-големи дози е отровен, но сиропът или по-скоро "виното" от плодове на бъзак е някакво много яко лекарство (аз не съм го опитвал и не мога да го препоръчам на никого).
3
8