След като създадоха шоколад с люти чушки и шоколади с най-различниплодови и кремови пълнежи, производителите на шоколад решиха да учудят купувачите с нова [мода – солен вкус.
Американска компания пусна шоколад, произведен по идея на една от собственичките на фирмата. Към млечния шоколад били добавени запечени бадеми и едри зърна морска сол. Вдъхновението за този шоколад дошло от слънчева Испания.
Вкусът на този шоколад е доста необичаен. Солта не е разтворена напълно, а се усеща на малки парченца. Има много хора, които харесват новия шоколадов вкус, още повече, че съчетанието на сладко и солено отдавна не се смята за екзотика. Солта олекотява прекалената сладост на шоколада и създава доста по-интересен вкус от този на обикновения шоколад.
Същата компания пуснала на пазара наскоро и шоколад със солен бекон. В парченцата шоколад се срещат цели парченца солен пушен бекон. Партидата, която била изпратена в Англия, била изкупена за 48 часа въпреки високата цена – 7, 10 евро за 85 грама.
В Белгия са се появили шоколадови кифлички, украсени със солени пилешки кожички. Сладкарите смятат, че съчетанието на шоколад със солени компоненти е напълно естествено, тъй като солта подчертава сладкия вкус на шоколада.
Друга американска компания за производство на шоколад също е пуснала на пазара шоколад със сол. И за да намерят по-лесно купувачите новия шоколад, върху опаковката има картина на работници, които добиват сол.
Компанията предлага шоколад с морска сол, а също така със сол и червен пипер, сол и тръстикова захар, както и съчетанието от сол и ароматно мляно кафе.
Вдъхновението за новата мода на соления шоколад е започнало още от времето на Наполеон, който обичал да похапва солено свинско месо, полято обилно с шоколад.
В Украйна от доста време е популярна сланина, полята с шоколад и това е един от големите хитове на много популярни заведения.
Коментари