Оказва се, че противно на очакванията продукти като горещия шоколад са вредни не толкова заради количество захар, което се съдържа в тях, а заради голямото наличие на сол.
До този извод се стига след най-новото проучване на британски експерти, които установиха, че в разтворимия горещ шоколад количеството на сол е над максимално с близо 16 пъти, което прави тази вкусна напитка много опасна за здравето на човека.
По този начин учените опровергаха теорията, че не само количеството на захар трябва да се изчислява в такива продукти. След изследването експертите алармират, че е нужно да се обърне специално внимание на храните като чипс, дресинг за салати, горещ шоколад, бургери и др.
Според специалистите вредата от една чаша горещ шоколад се сравнява с един пакет чипс. Солеността на топлата напитка може да се сравни с тази на морската вода.
Лекарите съветват да се ограничи големият прием на сол, тъй като той влияе неблагоприятно на здравето, както и на сърдечно-съдовата система, бъбреците и мозъка.
Въпреки това някои изследвания показват, че поражения върху здравето има и при напълното изключване на сол от менюто. Към днешна дата светът не спира борбата за намаляване на количеството на солта в голямо разнообразие от продукти.
Коментари