Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Създават супервкусен шоколад по нова формула

Създават супервкусен шоколад по нова формула

MarianeMariane
Джедай
254955
Вкусен Шоколад

Немски учени обявиха, че ще създадат супершоколад, като направят няколко промени на молекулярно ниво в една от ключовите му съставки, съобщава Дейли мейл.

Учените са насочили вниманието си към лецитина в шоколада. Лецитинът се използва за стабилизиране на мазнините, като ги предпазва да не се отделят от какаото и млякото – други ключови съставки на шоколада.

Екипът от Техническия университет в Мюнхен смята, че веществото е най-ценният помощник в процеса на бавно топене и смесване на шоколада, в който най-вече се постига финият вкус и аромат на сладкото изкушение.

Точният механизъм на действие на лецитина не е изучен добре и не е известен, поради което производителите на шоколад открай време изготвят рецептите си на принципа проба-грешка, което е трудоемко и неефективно.

Според специалистите по молекулярна динамика, ако се намери точният механизъм, по който молекулата на лецитина се свърва със захарната повърхност, това ще доведе в революция в производството на шоколад.

Процесите на молекулярната динамика ще позволят да се моделира в мащаб на наносекунди и нанометри и чрез корекции на молекули да се постигне перфектният шоколадов вкус и аромат, твърди ръководителят на проекта Хайко Бризен.

Шоколад

Германските учени, които се опитват да създадат супершоколад с помощта на молекулярната биология и динамика, не са единствените учени, които работят в тази насока.

В търсене на съвършения шоколад са се впуснали и белгийски учени, които се опитват да го постигнат чрез обогатяването му с бирени дрожди.

Белгийците са установили, че добавянето на бирени дрожди към други микроорганизми, които виреят естествено в какаовите ферми, може да промени чувствително вкусовите качества на какаото, а оттам и на шоколада.

След поредица от опити с различни видове дрожди (повече от 1000 на брой) те са се спрели на дрождите от вида Saccharomyces cerevisiae.

Тези дрожди осигуряват не само прекрасен аромат на какаовите зърна, но и ги защитават от появата на гъбички в процеса на сушене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest