Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Да се запознаем с рамбутана

Да се запознаем с рамбутана

Зрял рамбутан

Рамбутанът е азиатски плод, който става все по-популярен и у нас. Може да го срещнете и под наименованието космат личи. Прилича малко на кестен, преди да му се премахне обвивката. Вкусът на този интересен азиатски плод е подобен на пъпеш, някой хора го определят и като вкус на желирани бонбони. Родината на рамбутана е Тайланд, а в цяла Азия е много обичан и високо ценен. Как точно изглежда и откъде да знаем дали си купуваме подходящия рамбутан?

Той има особена обвивка – малък и продълговат плод, който има кора, върху която има влакна, определяни като коса. Външната му обвивка е тъмно-червена на цвят, а отвътре е прозрачно бял. Под кората на плода има консистенция, която наподобява желе, а в средата – ядка.

Ако искате да си купите узрял плод, трябва да търсите рамбутан с тъмно-червена кора, а ако желаете да има много сладък вкус – „косата” на плода трябва да е леко изсъхнала. Вкусът се определя по различен начин. В зависимост от това колко узрял плод сте си закупили, рамбутанът може да е сладък, леко кисел, стигащ дори до тръпчивост и съвсем лека горчивина.

Ако искате да съхранявате този плод в дома си за по-дълго време, трябва да го държите на подходящата температура. Много важно е да се каже, че веднъж откъснат, рамбутанът вече не зрее. Ако са го откъснали недостатъчно узрял и вие си го вземете с мисълта, че вкъщи ще доузрее – не го правете.

Рамбутан, космат личи

Купувайте си винаги плод с тъмно-червена кора или изсъхнала „коса”. Можете да съхранявате азиатския плод в хладилник или на стайна температура. Ако го сложите в хладилник, рамбутанът може да издържи около седем дена, но в случай, че е оставен на стайна температура, добрите му вкусови качества ще траят около 3 дена.

Можете да консумирате плода по следния начин:

1. Трябва да обелите кората – тя се маха съвсем лесно, дори не ви е необходим нож.

2. След това разделяте рамбутана на две части.

3. От плода се яде прозрачната бяла сърцевина.

Много подходящ за екзотични салати или за добавка към различни видове сладка. Освен интересния си вкус и вид, рамбутанът има много полезни съставки в себе си. Той съдържа голямо количество витамин С и калций. Богат е също на белтъчини и съдържа много минимално количество мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest