Акебията или Шоколадова лоза е увивна дървесна лиана, чийто цветове са шоколадово-лилави с нежен ванилов аромат, който се засилва през нощта. За разлика от цветовете ѝ, плодовете на Акебията са лилаво-виолетови, с мека вътрешност и малки черни семки.
Акебията е агресивно растение, тя може да вирее в топлите страни, обича сенчестите места, но също толкова добре и изключително бързо може да се приспособи и към екстремните –20 градуса.
За разлика от повечето растения, шоколадовата лоза добива зрялост веднъж на пет години. За нейна родина се считат Китай, Япония и Корея.
Плодовете ѝ трудно се намират на пазара и поради това цената им понякога е доста висока.
Плодовете ѝ са ядливи със сладникав вкус и се използват предимно за медикаменти против ракови заболявания. Младите и нежни филизи се използват за салати или консерви, а листата ѝ могат да се използват за чай.
Вътрешността на стеблата се използва за лечение на пикочни проблеми, а корените може да се използва като температуропонижаващо средство.
Вкусът на плодовете наподобява вкуса на малината.
Предпазва от дизентерия, предотвратява заболявания на храносмилателната система и унищожава грам-положителните бактерии в стомашно-чревния тракт.
Шоколадовата лоза е богата на витамин С, като съдържа до 930 мг на 100 г.
Акебията е незаменим източник на минерали, като магнезий и калий са с най-високо процентно съдържание. Съдържа още желязо, цинк, калций и манган, а плодовете ѝ са богат източник на аминокиселини.
Коментари