Подбел

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Подбел
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Подбел /Tussilago farfara/ представлява многогодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Сложноцветни. Цъфти през месец март, непосредствено след стопяването на снежната обвивка. Именно през ранната пролет от коренището му започват да израстват единични или надземни стъбла, които достига височина до 25 см.

Стъблата са покрити с розово-виолетови люспи, а на върха си носят големи и красиви жълти цветни кошнички. По стъблата му има два реда листчета, но външните са по-едри. Плодът на подбела е цилиндричен, с бяла и пухеста хвърчилка. След узряването на семената, листата започват да се развиват във вид на розетка. Те са сърцевидни и назъбени неравно. В някои случаи дръжките са оцветени в лилаво.

Подбелът расте по сенчести места, върху влажни и ронливи почви, в дерета и покрай бреговете на поточета. Може да се срещне по изкопи и насипи в територията на цялата страна. Подбелът може да се срещне под редица наименования – търкалеста билка, конско петало, магарешка диря, мащеха, бяло копито, кървавиче, марта, брандушки, лопен, подвалка, марта.

Състав на подбел

Цветните стъбла на подбел съдържат тараксинтин, фарадиол, арнидиол, стигмастерин, фитостерин, дъбилни вещества, жълт пигмент, рутин. Листата съдържат горчивия гликозид, наречен тусилагин, галова, ябълчна и винена киселина, сапонини, витамин С, ситостерин, етерично масло, танини, провитамин А, белтъчни вещества, слуз, полизахариди /инулин и декстрин/.

Събиране и съхранение на подбел

Подбел, tussilago farfara

Използваемата част на подбела са по-младите листа на билката, които се събират през месеците юли-август. След почистване се разпръсват на слънце за половин ден, след което сушенето може да продължи на сянка.

Правилно изсушеният подбел отгоре е светлозелен, а отдолу силно окосмен и дори белезникав, със слабо горчив вкус и характерна миризма. Съхранявайте изсушената билка на проветриво, сенчесто и сухо място. Билката може да се закупи от повечето аптеки.

Ползи от подбел

Билката има омекчаващо, отхрачващо и противовъзпалително действие. Омекчаващият и отхрачващият ефект се дължат на съдържащите се в подбела тусилагин и сапонини, а противовъзпалителното действие е благодарение на танините и слузните вещества. Подбелът подобрява сърдечната дейност и успокоява спазмите на жлъчката.

Подбелът се прилага при ларингит, бронхит, задух и тежка туберкулозна кашлица. Облекчава кашлечните пристъпи, които са особено силни нощем. Употребява се главно за лечение заболявания на горните дихателни пътища. Използва се при стомашно-чревни заболявания, липса на апетит, атеросклероза, ревматични заболявания, хипертония.

Отвара от листата на подбел или лапа от свеж подбел се използват за облекчаване на възпаления на вените на краката, различни кожни заболявания, циреи, рани от изгаряния. Компресите от билката се използват за очни възпаления.

Народна медицина с подбел

Чай от подбел

В българската народна медицина подбелът се използва за лечение на възпаление на червата и стомаха, при обриви върху кожата, скрофули, плеврит, нередовна менструация и за възбуждане на апетита.

За външно приложение е подходящ не само при циреи, но и при главоболие, гнойни рани, рани от неудобни обувки. Изсушените листа се препоръчват за пушене срещу задух.

За да си направите запарка, са ви необходими 2 с.л. ситно нарязани листа от подбел, които се заливат с 400 мл вряща вода. Оставят се да киснат около 2 часа, след което запарката се прецежда. Приемайте отварата три пъти дневно, 80 г около 15 минути преди хранене. С тази отвара може да си направите компрес за външно приложение и да го поставите върху проблемното място.

Може да използвате подбел като козметично или омекотяващо циреи средство. За целта си направете лапа от счукани пресни листа от подбел, забъркани на кашичка с прясно мляко.

В народната медицина ще срещнете много ефективна запарка срещу кашлица. Тя съдържа по 50 г от подбел, червен кантарион, волски език и липов цвят. 2 с.л. лъжици от тези билки се смесват с 1 ч.л. ленено семе и се запарват в половин литър вряща вода. Похлупват се и се варят около 10 минути. След изстиване сместа се прецежда.

Ефективно средство срещу силикоза и хроничен бронхит е чаят от листа на подбел, овкусен с малко мед. Пийте отварата вечер преди лягане и сутрин след ставане. При задух се пие запарка от равни част подбел и жълт равнец.

Отварата от корени и листа на подбел в прясно мляко е полезна при болести на бъбреците и пикочния мехур, подуване на черния дроб, при трудно и болезнено уриниране.

Вреди от подбел

Билката не се препоръчва при кърмене и бременност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес