gotvach.bg»Статии»Минерали»Каротеноиди

Каротеноиди

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Каротеноиди

Каротеноидите представляват една от най-широко разпространените групи естествено срещащи се пигменти. Тези съединения са до голяма степен отговорни за червения, жълтия и оранжевия цвят на плодовете и зеленчуците, въпреки това се съдържат и в много зелени зеленчуци. Най-известните каротеноиди са:

- бета каротин;

- алфа каротин;

- гама каротин;

- ликопен;

- лутеин;

- бета криптоксантин;

- зеаксантин;

- астаксантин.

Някои членове на семейството на каротеноидите, приблизително 50 каротеноиди от известните 600, се наричат провитамин А съединения, тъй като тялото може да ги превърне в ретинол - активна форма на витамин А. В резултат на това храни, които съдържат каротеноиди, могат да помогнат за предотвратяването на дефицит на витамин А. Най-често консумираните провитамин А каротеноиди са бета каротин, алфа каротин, както и бета криптоксантин.

Функции на каротеноиди

Кайсиите съдържат каротеноиди

Каротеноидите са съединения, които помагат в борбата с рака и се използват като средство против стареене. Те са мощен антиоксидант, защитават клетките на тялото от щетите, причинени от свободните радикали. Каротеноидите, и по-конкретно бета каротинът, също могат да подобрят функцията на имунната система.

Каротеноидите насърчават правилната клетъчна комуникация - изследователите вярват, че слабата комуникация между клетките може да се окаже една от причините за прекомерното нарастване на клетките - състояние, което в последствие води до рак. Чрез насърчаване на добрата комуникация между клетките, каротеноидите играят важна роля в превенцията на раковите заболявания. Каротеноидите също подкрепят и репродуктивното здраве на жените.

Ниският прием на храни, съдържащи каротеноиди, не е известно директно да причинява болести или здравословни усложнения, поне в краткосрочен план. Все пак, ако приемът на каротеноиди е твърде нисък, може да причини симптоми, свързани с дефицит на витамин А. В дългосрочен план този недостатъчен прием се свързва с хронични заболявания, включително сърдечни и различни ракови заболявания.

От своя страна, високият прием на храни и добавки, съдържащи каротеноиди, не е свързан с токсични странични ефекти. Знак на прекомерна консумация на бета каротин е жълтеникавият цвят на кожата, който най-често се проявява на дланите на ръцете и стъпалата на краката. Това състояние се нарича каротенодермия и е обратимо и безвредно. Прекалената консумация на ликопен пък може да предизвика наситен портокалов цвят на кожата. Както каротенодермията, така и ликопенодермията е безвредна.

Ползи от каротеноиди

Каротеноидите са мастноразтворими вещества, и като такива изискват наличието на диетични мазнини за правилното усвояване чрез храносмилателния тракт. Следователно статутът на каротеноидите в тялото може да бъде нарушен от диета, която е изключително ниска на мазнини, или ако е налично заболяване, което причинява намаляване на способността за усвояване на хранителните мазнини като ензимен дефицит на панкреаса, болест на Крон, кистична фиброза, хирургично отстраняване на част от стомаха, заболяване на жлъчката и черния дроб.

Мидите съдържат каротеноиди

Установено е, че пушачите и хората, пристрастени към алкохола, консумират по-малко храни, които съдържат каротеноиди. Също така е доказано, че цигареният дим разрушава каротеноидите. Това води до необходимост тези хора да си набавят необходимите количества каротеноиди чрез различни храни и добавки.

Лекарствата за понижаване на холестерола, свързани с изолиране на жлъчна киселина, водят до по-ниски кръвни нива на каротеноидите. Също така и някои храни като маргарин, обогатен с растителни стероли и заместителите на мазнини, които се добавят в някои снаксове, могат да намалят абсорбцията на каротеноидите.

Каротеноидите са от изключителна важност за човешкото здраве и помагат за превенция на следните заболявания: СПИН, свързани с възрастта макулна дегенерация, ангина, астма, катаракта, рак на шийката на матката, цервикална дисплазия, заболяване на сърцето, рак на ларинкса, рак на белия дроб, мъжки и женски стерилитет, остеоартроза, пневмония, рак на простатата, ревматоиден артрит, рак на кожата, вагинален кандидос и др.

Дефицит на каротеноиди

Недостигът на каротеноиди причинява симптоми, сходни с тези на недостиг на витамин А. При подобен недостиг, човек много трудно може да вижда през нощта. Очната ябълка може да стане уголемена и суха, а в напредналите фази на липсата на каротеноиди може дори да се стигне до възпаления и ерозия на роговицата. Кожата става суха и груба, косата и ноктите стават лесно чупливи.

Предозиране на каротеноиди

Каротеноидите не са токсични, поради което дори и да се приемат в големи количества може да се стигне до жълто-оранжево оцветяване на кожата, но това не е опасно състояние.

Източници на каротеноиди

Източници на Каротеноиди

Оранжевите на цвят плодове и зеленчуци, включително моркови, кайсии, манго, тикви и сладки картофи, съдържат значително количество бета каротин, алфа каротин, както и бета криптоксантин.

Зелени зеленчуци като спанак и зеле също съдържат бета каротин, както и са най-добрите източници на лутеин. Ликопенът пък се съдържа в доматите, гуава и розовия грейпфрут. Сьомгата, мидите, млякото, яйцата и особено жълтъците също съдържат каротеноиди.

Тези храни е необходимо да се консумират сурови или леко задушени, за да се запази тяхното съдържание на каротеноиди. В някои случаи обаче готвенето може да подобри наличността на каротеноиди в храните. Например леко задушените моркови и спанак подобряват способността на тялото да абсорбира каротеноидите в тези храни.

Важно е да се отбележи обаче, че в повечето случаи продължителното готвене на зеленчуците намалява съдържанието на каротеноиди чрез промяна на формата им от естествената им транс - конфигурация до цис-конфигурация.

Необходимо е човек да консумира пет или повече порции плодове и зеленчуци всеки ден, за да си набави необходимото дневно количество каротеноиди. А включването в менюто на печени сладки картофи, пълнена тиква или морковена салата само могат да са ви от полза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес