Gotvach.bg»Статии»Билки»Евкалипт

Евкалипт

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Австралийски евкалипт

Евкалиптът /Eucaliptys Globulus Labill/ представлява най-високото широколистно дърво в целия свят. Родом от Австралия, днес той е разпространен в цяла Африка, Индия и Китай, какато и страните около Средиземноморския басейн.

Лечебната сила на евкалипта е отрита от австралийските аборигени. Те лекували своите открити рани с листа от евкалипт, за да предотвратят развитието на инфекции и да ускорят заздравяването на раните.

Маслото от евкалипт се оказало едно от най-надеждните оръжия срещу смъртоносните епидемии малария. Счита се, че точно това е причината мнозина да наричат евкалипта „дърво на живота“. Западът открива свойства на дървото през 19 век, а култивираното растение много бързо се разпространява в Северна Америка и Южна Европа.

Интересен факт е, че за производството на 500 мл евкалиптово масло са необходими цели 25 кг млади евкалиптови клони и листа. Голяма част от хората асоциират евкалиптовите листа като храна на симпатичните коали, но маслото от евкалипт заслужено набира все по-широка популярност.

Състав на евкалипт

През 60-години на миналия век стартират по-обстойни изследвания по отношение състава и полезните свойства на евкалипт. Учени с немски произход установяват, че в неговите листа се съдържат между 1.5-3% етерично масло, чиято главна съставка е евкалиптол – до 80%. Сред останалите ценни съставки са камфен, пинен, терпинеол. В листата са открити и дъбилни вещества.

Листа от вкалипт

Ползи от евкалипт

От евкалипт се извлича едно от най-известните етерични масла. То е ефективно срещу почти всеки микроб. При отделните видове свойствата на етеричните масла леко се различават, но всички до едно са антисептични. Освен срещу малария, евкалиптовото масло е много ефективно срещу стафилококи, дизентерия, салмонела, Helicobacter pylori. Изследователи от целия свят потвърждават неговото широкоспектърно действие срещу устойчиви на антибиотици заболявания, но туземците инстиктивно са знаели тези качества и са се възползвали от тях.

Редица проучвания през последните години доказват, че евкалиптът притежава не само притежава много добро антисептично действие, но и има свойството да разширява бронхиолите на белите дробове. Втриването в гърдите на етеричното масло има леко затоплящ и упойващ ефект, което спомага за облекчаване на дихателни инфекции.

Евкалиптовото масло е чест компонент на препарати срещу астма, бронхит, синузит и хрема. Той се използва и в продукти за орална употреба – освежава дъха и неутрализира бактериите в устната кухина.

Маслото от евкалипт е включено в състава на масажни средства за артрит, ревматизъм и болки в мускулите. То тушира възпалението и болката, отпуска напрегнатите мускули, освежава и тонизира.

Една от традиционните му употреби е използването му като приятен аромат, както и за облекчаване на депресията, която неминуемо се появява с някои болести. Билкари използват маслото за лечение на малки кожни ранички. Масажирането на кожата или добавянето му във ваната ускорява лечението на кожни инфекции, ожулвания и порязвания.

В Южна Америка много често използват маслото от евкалипт за лечение на респираторни инфекции и като рубифациент – вещество, увеличаващо притока на кръв към кожата.

Дървета евкалипт

Скорошни изследвания установиха, че оралното приемане на евкалиптово масло помага за снижаване нивата на кръвната захар. Все пак приемът задължително трябва да се консултира с медицинско лице. Други изследвания доказват, че евкалиптът е много добър стимулант, който подобрява сърдечната дейност.

Ако искате да дезинфекцирате домашната среда, прибавете само няколко капки евкалипт към почистващите препарати. Няколкото капки етерично масло, разтворени във вода са напълно достатъчни за дезинфекция на всяка една повърхност.

Вреди от евкалипт

Бъдете внимателни, защото в големи дози евкалиптът е токсичен. По-малко от 3.5 мл от евкалптовото масло могат да убият човек. Не прилагайте препарати, които съдържат маслото върху лицата на бебета и деца, защото може да се получат гърлени или бронхиални спазми, които наподобяват асматични атаки. Дори може да се стигне до задушаване и смърт. Евкалптът не бива да се употребява от хора, страдащи от чернодробни заболявания, възпаления на жлъчните пътища или стомашно-чревния тракт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес