Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Карамфилът в храната намалява стреса

Карамфилът в храната намалява стреса

Етерично масло от карамфил
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
9.90 лв.

Ароматерапията е чудесен начин за лечение на стреса. Има определени миризми, които могат да помогнат при натрупано напрежение – най-често се препоръчват джинджифил, лавандула, лимон, мента, мащерка, канела, босилек, евкалипт, карамфил и др.

Благоуханните масла могат да се използват и като добавка в лосиони, за правене на масажи – по този начин също може да се премахне стреса, ако се използва правилното масло.

Ако имате нужда да се отпуснете и да изгоните стреса, използвайте джинджифил. Ароматната подправка ще ви помогне да „отмиете“ напрежението – ще стимулира кръвообращението на организма, ще помогне на мускулите да се отпуснат, ще тонизира тялото.

Трябва да напълните ваната и да добавите към нея по 1/3 ч.ч. джинджифил, както и сода за хляб. След това се потопете във водата за около четвърт час.

За снемане на стрес можете да използвате ванилия и канела –ароматите на тези подправки създават усещане за уют, дом, топлина, комфорт. Не на последно място, подобряват и настроението.

Против стрес можете да се доверите и на мащерката, босилека и анасона. Карамфилът е още една подправка, която успешно можете да използвате за премахване на стреса. Тъй като е много ароматен, внимавайте, когато го използвате в кулинарията.

Карамфил

Можете да си направите отвара от босилекови листа, мента и карамфил. Сложете от тези аромати в предварително завряла вода на котлона. След това можете да пиете тази отвара като чай – добавете му по ваш вкус мед, лимон.

Добавян в храната, карамфилът стимулира храносмилането и метаболизма. Всъщност подправката се използва много често и в народната медицина – помага при зъбобол, кашлица, храносмилателни разстройства, предотвратява инфекциите, освобождава стомаха от газовете.

Според проучване карамфилът може дори да излекува гъбички по краката. В подправката се съдържат Омега-3 и 6 мастни киселини, витамин С, голямо количество манган. Особено ценно вещество в карамфила е евгенолът – той придава сладкия аромат на карамфила, има антисептичен и анестетичен ефект.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest