Чувен

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
564164
Чувен

Чувенът /Chenopodium bonus-henricus L./ е многогодишно тревисто растение, което расте из тревисти места в планините. Често може да се види край храсталаци, в необработени ниви и пасища.

Разпространено е в цялата страна от 800 до 2000 метра надморска височина. Среща се и цяла Европа, без югозападните и някои от югоизточните части. В нашата страна чувенът има и други наименования – див спанак, дива лобода, влашки спанак.

Чувенът има дебел многоглав корен, високо от 20 до 80 см стебло, което е изправено и просто. В редки случаи стеблото е пирамидално разклонено още от основата. Листата са последователни, едри и с тревисто-зелен цвят. Могат да имат копиевидно-стреловидни до триъгълна форма. Цветовете на чувена са многобройни и зеленикави, събрани в метлически съцветия по върховете на стеблата. Плодът представлява сплескано орехче, а семето е сферично и лъскаво. Чувенът цъфти през май-август.

Състав на чувен

Корените на чувен съдържат гликозиди, сапонини, флавоноиди, смоли, слузни вещества. Сапонивото вещество, съдържащо се в чувена се казва хеноподин. Флавоноидите са около 10%. В растението има още хистамин, кафеена и ферулова киселина.

Събиране и съхранение на чувен

Използваемата част на растението са неговите корени. Те се вадят много рано пролет – март месец или в през есента. След узряването на семената през август-октомври, корените се почистват и се измиват.

По-дебелите се цепват надлъж, на парчета до 10 см. Изсушават се на сянка. Правилно изсушените корени трябва да имат тъмносив цвят, характерен мирис и стипчиво-блудкав вкус. Чувенът може да се закупи от билкови магазини, цената му е около лев.

Чувен в кулинарията

Най-известното приложение на чувен е за направата на вкусната тахан халва. Ако се престрашите сами да си направите, рецептата е следната:

Чувен, див спанак

Необходими продукти: 2 кг захар, 2 кг сусамов тахан, 500 г глюкоза, 1 г лимонена киселина, 150 г течен чувен.

Начин на приготвяне: за да си приготвите течен чувен, сварете корените му в продължение на два часа и половина, след което прецедете отварата. Смесете захарта с вода, до получаването на сироп, който се вари, докато се отделят балончета, които пукат. Смесете сиропа с глюкозата и като заврят ги изсипете в друг съд в вече врящия течен чувен. Варете сместа докато при пускане на капка от нея в студена вода, се образува топче, което се троши. След това изсипете много бавно и при непрекъснато разбъркване в съд със сусамовия тахан. Получената смес се насипва във форми, застлани с пергаментова хартия и се оставя да изстине.

Ползи от чувен

Билката има отхрачващо и много добро противовъзпалително действие. Предимно се използва за външна употреба, при кожни наранявания и циреи. Чувенът притежава слабително и кръвоочистително действие.

Чувенът се използва при хемороиди, запек, сифилис, камъни в бъбреците. За вътрешно приложение сварете 1 ч.ч. корени в 500 мл вода за около 10 минути. Прецедете получената отвара и пийте по 50 мл, три пъти дневно преди хранене. Тази отвара е много полезна за хора, страдащи от хемороиди. Може да използвате течността и за външна употреба. За целта след като изстине и се прецеди, трябва да я нанесете с марля или стерилен памучен тампон върху желаното място.

Срещу запек пригответе студен извлек от 2 с.л. чувен, залети с 250 г студена вода. Оставете да престои 4 часа. Пийте извлекът сутрин, на гладен стомах. Съобразно полученият ефект, билката се приема толкова пъти, колкото е необходимо за нормализиране на храносмилането. Може да пиете чувена като обикновен билков чай, леко подсладен с мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.4
54
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Plamen Panchev
Plamen Panchev
По тази рецепта халва няма да стане. Има много подробности които са спестени. Как се прави чувенов екстракт? Той трябва да бъде гъста бяла маса която се смесва с останалите продукти. Слагат се ядки, какао.
03.03.2019 15:39
5
Иван Иванов
Иван Иванов
колко са корените и в колко вода се варят за получването на течният чувен за посочените количества захар,глюкоза и сусамов тахан?
31.07.2015 22:46
9
1