Gotvach.bg»Статии»Билки»Гинко билоба

Гинко билоба

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Гинко Билоба ползи

Гинко билоба е най-старият дървесен вид, познат на света. Възрастта му се оценява на цели 200 млн. години. Това дърво е представител на цял клас голосеменни растения, които съществуват още от времената на динозаврите.

Откритите вкаменелости на гинко билоба показват, че дървото не се е променило през вековете и е запазило ценните си качества и до днес. Много дълго време гинко билобата е считано за изчезнал вид от дивата природа, но през 17 век немски учени се натъкват на него в Китай.

Гинко билоба представлява листопадно дърво, което достига 20-25 метра височина и възраст до 2500 години. Листата му са ветриловидни, дълги между 5-15 см. Семето е около 2 см, обвивото в месеста обвивка, с форма на джанка. То съдържа маслена киселина, която придава изключително неприятна миризма на плода.

В Китай гинко билоба се отглежда най-малко от 1500 години. Първите сведения за дървото в европейските източници са от 1690 година. Пренесено е в Европа след 18 век, а днес е една от най-изследваните билки в целия свят.

В наши дни гинко билоба се отглежда в различни краища на Земята по паркове и градини. Понася учудващо добре токсичните градски условия, което прави много интересен факта, че преди няколко милиона години дървото е било на път да изчезне. Няколко дървета гинко билоба са сред единствените оцелели от атомната експлозия над Хирошима. Те са разположени едва на 2 км от мястото на взрива.

Състав на гинко билоба

Гинко Билоба

В състава на това чудодейно дърво влизат две основни групи активни вещества флавонгликозиди и терпен-лактони. Тези групи са много добре представени от гинкоглиди А, В и С, кверцетин, билобалид и кемпферол. Гинколидите и билобалидите са редки фитохимикали, които учените откриха в последните години.

Избор и съхранение на гинко билоба

Гинко билоба може да се закупи под формата на хранителна добавка в специализираните магазини. Цената варира според броя на капсулите в опаковката. Един от най-евтините варианти е около 6 лв.

Като растение билката може да се срещне навсякъде в нашата страна. Във Варна например може да се открие в Морската градина. Въпреки това не се препоръчва директно ѝ събиране и използване за чай или лечебни настойки. Най-добре е да се използва в преработен вид. На пазара вече има голямо разнообразие на продуктите, които съдържат гинко. За съжаление много от тях имат синтетични съставки, а чистотата на продукта е от голямо значение.

Ползи от гинко билоба

Едно от основните качества на билката е да подобрява периферното кръвообращение – кръвоснабдяването на крайниците, мозъка и половите органи. Гинко-флавоноидите действат директно върху най-малките кръвоносни съдове, разширява ги и повишава скоростта на обходния кръвен поток и нивото на кислород в мозъка.

Гинко билоба стимулира мозъчните функции, подобрява паметта и концентрацията, действа благоприятно при мигрена, нормализира кръвното налягане. Прилага се при проблеми, свързани с нарушено кръвообращение - диабетична периферна съдова болест, хемороиди, варикозни вени, синдром на Рейно. Хора, които са претърпели инсулт или друга мозъчна травма, се повлияват много добре от приема на гинко.

Именно подобряването на мозъчните функции е една от основните задачи на гинко билоба. Тя повишава нивата на кислород и глюкоза, а това енергизира функциите на мозъка и следователно всички неврологични функции. Гинкоглидите в билката контролират астма, анафилактичен шок и различни алергични възпаления. Смята се, че тя контролира превръщането на холестерол в плака, която втвърдява артериите.

Чай Гинко Билоба

Гинко билобата възстановява функциите, които намаляват с остаряването на човека – зрение, слух, рабоспособност. Има много мощен антидепресивен ефект. Гинко билоба в комбинация със златна чия, женшен и алое вера дава много добри резултати при импотентност и стерилитет. Билката е отлично превантивно средство срещу атеросклероза, Алцхаймер и болест на Паркинсон.

Голяма част от специалистите подлагат под съмнение качествата на гинко билоба. Те са напълно категорични, че сериозни болести не могат да се лекуват с тази билка.

Дозиране на гинко билоба

Екстрактите от гинко билоба съдържат различна концентрация активни вещества. Най-често позволените дози варират между 40 до 240 мг на ден, разделени в три приема. Препоръчва се да спазвате предписанието на етикета на закупения продукт.

Вреди от гинко билоба

Смята се, че екстрактът от гинко билоба може да предизвика някои нежелани странични ефекти – храносмилателни проблеми, повръщане, диария, главоболие, безпокойство и дори кървене. Екстракти, които съдържат гинколиди и билобалиди не бива да се приемат от бременни жени и кърмачки. Във всички случаи приемът на гинко билоба трябва да бъде съгласуван с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.7
56
45
33
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Marlena Georgieva
Marlena Georgieva
19.04.2017 21:11
Ne razbrah sled kakva obrabotka trqbva da se izpolzvat prqsno nabranite lista ot GINCO!
4
0
Валери добрев
Валери добрев
10.03.2013 20:44
ако знаете, моля напишете как да се употребяват семената.
13
1